Jak na domácí pěstování aloe vera?

Pokud patříte k věčným začátečníkům, co se týče pěstování čehokoliv, máme pro vás dobrou zprávu. Aloe vera je pověstná pro svoji trpělivost – přežije i s méně dokonalou péčí a nepravidelným zaléváním.

Pěstování aloe vera v květináči

Nejvhodnější je aloe vera pěstovat v květináči, kde smícháte písek s půdou. Případně můžete koupit směs pro pěstování sukulentů. Květináč vybírejte nejen podle designu, ale i vlastností. Terakotový vysuší rostlinu rychleji než plast či sklo.

Pokud je rostlina velká a květináč malý, nebojte se ji čas od času přesadit, rostlinka potřebuje dostatek místa. Doma se jí bude dařit takřka kdekoliv.

Na sluníčku je jí nejlíp

Aloe vera umístěte na jasné a slunečné místo, v opačném případě by mohla přestat růst. Rostlinu zalévejte důkladně jednou za dva týdny. Vždy počkejte, až půda úplně vyschne. Pokud bude vlhkosti příliš, mohly by jí začít uhnívat kořeny. Přelití rostliny signalizují také hnědé listy.

Rostlinu můžete v květináči umístit také ven, ale nedávejte ji na přímé sluneční světlo. S jejím přesunem postupujte opatrně – každých pár dní ji dávejte na jasnější a jasnější místo.

Pěstování aloe vera na zahradě

Aloe vera lze pěstovat také na zahradě – v případě, že žijete v teplejším klimatu. Mrazy jí však neprospívají – nízké teploty neničí jen listy, ale také kořeny. V důsledku toho nemůžete čekat nové klíčky.

Při hledání vhodného stanoviště se dívejte na dobře odvodněná místa. Aloe vera nemusíte venku zalévat téměř vůbec, jen v případě, že bude velké sucho.

Jak se aloe vera používá?

Aloe vera obsahuje gel, který můžete různě použít. Pokud se rozhodnete pro použití aloe, stačí, když uříznete potřebné množství listů, ideálně co nejblíž stonku. Šťavnatý konec listu pak stáhněte ze slupky a gel využijte, jak potřebujete.

Zdroj: ireceptar.cz, prosvet.cz