Pokud dokážete oběma dětem zajistit dostatečné soukromí, může být jejich dětství naplněné zážitky, na které budou v dospělosti s radostí vzpomínat.

Výhody společného bydlení sourozenců převládají nad možným nepohodlím a faktem, že jsou rodiče často stavěni do nevděčné role soudců a musí řešit spory vznikající obzvlášť u dětí různého věku, různých povah, zájmů a založení. Proto je důležité hned zpočátku společný prostor rozdělit na dvě autonomní části.

Hromady dalších inspirací na dětské pokoje najdete zde:

Zdroj: Youtube

Smiřte se s tím, že společné úložné prostory, jediné pracovní místo a absence dělicích prvků, které poskytnou pocitové soukromí, nebudou dobře fungovat. Co vše tedy můžete pro rozdělení a optické nafouknutí prostoru udělat?

Dětská postel Etta Nidi se pyšní čelem připomínajícím střechu domečku. Je dostupná v několika velikostech a na výběr je široká škála přírodních i pestrých barev. Rošt a matrace jsou součástí, ale postel lze objednat i bez nich. Ortopedická matrace o výšce 20 cm s prošíváním je prodyšná a chráněná potahem ze 100% bavlny. Cena od 19 987 Kč. www.alax.cz

Multifunkční nábytek

Nábytkové sestavy, které nabízejí několik funkcí na úsporné ploše, jsou k nezaplacení – však také bývají dost nákladné. Jejich obrovskou výhodou je, že v jednom balíčku získáte pracovní místo, postel, spoustu úložného prostoru a leckdy i pohodlnou pohovku. Navíc jsou promyšlené tak, aby se z nich daly snadno vytvořit oddělené zóny.

Rozložení i složení lůžka, jeho transformace v pracovní místo nebo sestavu polic jde navíc velmi snadno, a je tudíž možné na takovou proměnu spoléhat každý den a udělat z ní součást denního režimu dětí. Navíc sestavy, jejichž součástí jsou výklopná lůžka, palandy, otočné stěny a další praktické vychytávky, využívají podlahovou plochu na absolutní maximum a zvětšují prostor, kde si děti mohou hrát nebo jen tak lenošit.

Vykolíkované území

Účinným způsobem, jak rozdělit jeden pokoj mezi více sourozenců, jsou dělicí prvky. Ať už zvolíte paraván, policovou stěnu, závěs, nebo umístíte do prostoru úložný blok skříní v případě, že má místnost více oken, aby měla každá část dostatečný přísun denního světla, jasně dětem vymezíte prostor vlivu, a předejdete tím alespoň některým sporům. V tomto směru můžete být kreativní a využít dělicí prvek opět multifunkčně. Dělicí deska nebo paraván mohou například sloužit jako nástěnka či galerie autorského výtvarného umění a regál zase rozšíří kapacitu úložných prostor.

Příště se zaměříme na to, jak správně umístit nábytek, jak se světlem a co dělat, když sourozenci jsou jiného pohlaví.

Titulní foto: Sestava dětského nábytku Infinity 2 JJP je vyrobena z laminodesek o tloušťce 19–50 mm, laky splňují nejpřísnější ekologické nároky. Sestavu je možné upravit a přizpůsobit plně velikosti a barevnosti prostoru. V ceně vzorové sestavy najdete dvě postele o rozměru 100 x 200 x 30 cm, čtvrtkruhový stoleček Pukka (50 x 50 x 54 cm) a židličky Pukka (31 x 29 x 48 cm). Cena 144 246 Kč. www.space4kids.cz

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/22.