Zútulněte svůj domov pokojovými rostlinami s výraznou žilnatinou. Kromě toho, že snadno zútulní interiér, jsou také pastvou pro oči. Záměrně jsme také vybrali druhy, které nejsou příliš náročné na péči.

Begonie

Poměrně snadno pěstovatelnou rostlinou je begonie královská. Tato odrůda je více než svými květy okrasná právě velmi zajímavými listy. Existuje mnoho jejích odrůd, které mají například hluboce zvrásněné listy, jiné odrůdy jsou spíše zubovité. Atraktivní je zejména odrůda King Edward IV. s purpurově a červeně zbarvenými listy nebo Silver Queen se zelenými a stříbrnými listy. Begonie jsou nenáročné na pěstování a vystačí si s rašelinovým nebo běžným substrátem pro pokojové rostliny. Dejte si však pozor na přelití, protože to by pro ně mohlo být osudné.

Podívejte se na všechny informace o begoniích od odborníků:

Zdroj: Youtube

Hypoestes

Hypoestes se pěstuje při teplotě v rozmezí 18–25 °C. Potřebuje hodně světla, ale neumisťujte ji na přímé slunce, které by rostlinu mohlo popálit. Čím více světla bude hypoestes mít, tím bude rostlina barevnější a žilnatina výraznější. Do květináče jí dejte dobře propustnou rašelinnou zeminu, v době vegetace ji dostatečně zalévejte a uvidíte, jak se jí bude skvěle dařit.

Difenbachie

Difenbachie jsou velmi oblíbené, ale také jedovaté rostliny. Pokud tedy máte domácí mazlíčky, raději si tuto rostlinu nepořizujte. Všechny druhy difenbachií mají velké oválné listy, které jsou buďto bíle skvrnité, zeleně lemované, nebo zlatavě mramorované. Pro vývoj listů a jejich kresbu je ideální světlé, nikoli však slunné místo. V létě se difenbachiím zavděčíte rosením a přes sezonu také týdenním přihnojováním.

Iresine

Tato rostlina pochází z Mexika a pěstovat ji můžete doma i venku. V zimní zahradě nebo zasklené verandě přečká zimu a v příštím vegetačním období může jít opět do zahrady. Aby si její listy zachovaly svou okouzlující kresbu a syté barvy, musí mít dostatek světla. Listy této rostliny jsou velmi nápadné svou nervaturou.

Zdroj: magazinzahrada.cz, nasezahrada.com