Po Velikonocích pomlázku většinou vyhazujeme a ani nepřemýšlíme o tom, že by se dala ještě nějak využít. My si dnes řekneme, jak jednoduše ji můžete zasadit a vypěstovat si krásně propletenou vrbu.

Víte, jak vlastně slavili Velikonoce naši předkové? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Vrba k rybníku nebo i na zahradu?

I když je pomlázka trochu polámaná či "unavená", stále má dostatek síly k tomu, aby se ujala v zahradě. Samozřejmě záleží na tom, kdy jste proutky řezali. Vydrží ale klidně i dva týdny. Můžete si tedy pečlivě promyslet, kam s ní.

Podle webu sazenicka.cz je klíčové jen jediné! A to vybrat místo, odkud bude nově vzniklý stromek dobře vidět, protože jeho kmen, tvořený spletenými proutky, bude velmi zajímavý a můžete se spolehnout, že bude budit obdiv a zájem. Dařit se jí bude u zahradního jezírka nebo na skalce.

Jak pomlázku přeměnit v pomlázkovník?

Dle webu jaktak.cz je pro založení úspěšného pomlázkovníku třeba postupovat následovně: Pomlázku nejprve na 12 hodin vložíme do kořenového stimulátoru (řiďte se návodem na obalu). Poté ji zasadíme do předem vykopané díry o hloubce zhruba 15 centimetrů. Po zasazení ji důkladně zalijeme.

Jakmile začne strom pracovat, vyrostou na něm pupeny. Ty zaštipujeme, aby se stromek mohl správně rozvíjet. V prvních letech provádíme každé jaro zmlazovací řez, kterým můžeme stromek tvarovat či regulovat jeho velikost.

Zdroj: jaktak.cz, sazenicka.cz