Rozkládací pohovku si kupujeme vesměs z praktického důvodu. Jsou-li rozkládací i křesla, získáme čtyři příležitostná lůžka, ale opravdu jen příležitostná. Výrobci sice jejich kvalitu stále vylepšují, rozložení je zase o něco jednodušší, ale běžný rozkládací gauč, o křeslech ani nemluvě, není určen pro pravidelné nocování. Pokud od pohovky požadujeme právě toto, musí splňovat, zejména co se týká roštu a matrace, zcela jiná kritéria, což se logicky promítne i v ceně.

V žádném případě, a to ani v tom, že na pohovce spíme jen občas, by k spaní neměla sloužit část určená k sezení. Všimněme si, že si každý člen rodiny oblíbí některé z míst na pohovce, a aniž bychom to zdůrazňovali, v zásadě to zbytek rodiny respektuje. Tím ale dochází k nerovnoměrnému zatížení sedací části a k deformaci sedáku. Jeho povrch se postupem času stává stále více hrbolatým a s výjimkou několikaminutového „přemýšlení“ po obědě je tento typ pohovky pro přespávání zcela nevhodný. Rozkládací pohovka by tedy měla být řešena tak, aby plocha lůžka nebyla zároveň plochou sedáku.

ČTĚTE TAKÉ:

Kvalitní lůžko

Chceme-li kvalitní lůžko, oželme raději úložný prostor, a pokud nějaký potřebujeme na uschování lůžkovin, dejme přednost solitérní skříňce. Platí totiž, že úložný prostor a zdravotně nezávadná postel nejdou dohromady. Jedno z toho zkrátka budeme nuceni oželet. V útrobách gauče tak zbude více prostoru pro spací část, která by tak mohla být kvalitnější. Pod sedací část se pak vejde nejen lamelový rošt, ale i kvalitní matrace, a pohovka se po rozložení stane dostačujícím dvojlůžkem. Další z možností je spát na rubové straně sedáku. Sedací část musí obsahovat dvě matrace, jednu pro sezení a na její druhé spodní straně pak pro ležení. Rozkládá se vlastně jen přetočením sedáku naruby. Dalším způsobem rozložení je systém click-clack, kdy se pohovka rozloží zatažením za přední část.

Rošt a matrace

Důležitost roštu a matrace poroste úměrně tomu, jak často se chystáme na pohovce spát. Pro příležitostné přespání postačí polyuretanová matrace, k pravidelnému nocování už ale potřebujeme pružinovou nebo ještě lépe lamelovou. Lehací plocha by neměla být příliš měkká, tzv. nenosná, jelikož páteř se pak prověšuje. Svaly, které se snaží nahradit práci kvalitního lůžka, jsou celou noc napjaté a spánek je nekvalitní. U příliš tvrdého lůžka je páteř zase nesprávně podepřená. Totéž platí pro sedací část. U příliš měkkých pohovek a křesel vznikají nevhodné tlaky, které tělu neprospívají.

Potah

Podle kvality se potahová látka na pohovkách dělí do tří stupňů. Je to opačně než ve škole, tedy jedničkou je označena látka nejnižší kvality, která celkem rychle ztrácí lesk a hodí se do méně namáhaných prostor. Navíc ji nikdy nestavme k oknu. Barva by působením slunečních paprsků velmi rychle vybledla. Látka zařazená do druhého stupně snese běžnou zátěž v nepříliš početné rodině spíše dospělých lidí. Jsme-li početná rodina, máme menší děti a i nějakého chlupatého mazlíčka, volme rozhodně potah stupně tři, nejlépe navíc snímatelný a prací. Výrobci nabízejí i další úpravy, jako antialergenní a protišpinivou. Praktické je, pokud je látka vybavena teflonovou úpravou, kdy nečistotu odstraníme navlhčeným hadříkem. Teflon přitom její strukturu nijak nezmění.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com