Kdy přesazovat pokojové rostliny?

Většinu rostlin je vhodné přesazovat na jaře, kdy rostliny potřebují novou dávku živin. Pokud přesazujete na podzim, použijte nový substrát, ale nepřidávejte hnojivo. Většina rostlin je v zimě ve vegetativním klidu, kdy jim stačí živiny obsažené v substrátu.

Rostliny můžete přesadit i poté, co je přinesete z obchodu. Většinou jsou prodávány v malých květináčích, které jim nestačí.

Jak vybrat substrát

Výběr substrátu není nic složitého, stačí koupit substrát pro pokojové rostliny. Palmám a rostlinám, které nekvetou, se prodává substrát pro rostliny ozdobné listem. Dále najdete i speciální substrát pro kaktusy, sukulenty či azalky.

Jak na přesazení pokojových rostlin

1. Volte květináč větší o 2 až 3 cm než ten původní. Na dně by měl mít dírky pro odtok vody, ke květináči proto kupte vhodnou podmisku. Další možností je i koupě hezkého obalu na květináč. Zde si však dejte pozor, aby v obalu nestála voda.

2. Na dno nového květináče umístěte drenážní vrstvu z písku, kamínků či keramzitu.

3. Přesazovanou rostlinu opatrně vyjměte ze starého květináče, dejte si pozor, abyste nepoškodili kořeny.

4. Z kořenového balu odstraňte pouze vrchní vrstvu zeminy, případně poškozené kořeny. Odstraňte také suché a žluté listy.

5. Na drenáž dejte vrstvu substrátu, na ni postavte kořenový bal rostliny. Poté přisypávejte substrát po obvodu rostliny, opatrně ji přimáčkněte prsty.

6. Dbejte na to, aby byla rostlina usazená stejně hluboko jako před přesazováním. Květináč neplňte po okraj, ale nechte dostatek místa pro zálivku.

7. Rostlinu zalijte a pokračujte v jejím pravidelném zalévání. Hnojit ji začněte až po zhruba pěti týdnech. V prvních týdnech si dejte pozor na výkyvy teplot a průvan.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada.cz