Ročně dochází k tisícům úrazů na schodištích. Jednou z problematických rovin jsou parametry konstrukce schodišť, jako je jejich strmost nebo šířka a výška jednotlivých schodů. Postavit nové schodiště je zdlouhavé a nákladné, a tak namísto toho můžete snížit míru tření na schodišti. A právě k tomu slouží tzv. protiskluzová opatření.

Jedním z typických protismykových opatření jsou pásky na schody, jak je aplikovat, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Protiskluzové pásky

Snad nejznámějším protiskluzovým opatřením jsou pásky. Ty se vyznačují extrémní odolností vůči teplu, vodě, ale také úklidovým prostředkům. Nespornou výhodou je jejich univerzálnost, lze je totiž použít jak na interiérové, tak venkovní schodiště. Navíc jsou oproti různým nátěrům nebo sprejům trvanlivé a odolné. Jinými slovy, kdo má pásky, má na dlouhý čas vystaráno.

Protiskluzové desky

Desky jsou v mnohém podobné páskám, a to zejména pokud jde o jejich protiskluzový materiál. Často se vyrábí ze sklolaminátu nebo z hliníku. Oproti páskám jsou širší, větší a trvalejší. Některé lze připevnit nalepením, jiné se šroubují. Desky lze použít nejen na schody, ale rovněž na větší plochy.

Protiskluzové nášlapy

Další běžně užívanou protiskluzovou vychytávkou jsou nášlapy. Ty rovněž vytváří trvalý protiskluzový povrch. Vyrábí se zahnuté do pravého úhlu, aby přesně padly na hranu schodu. Často je lze kombinovat s již zmíněnými deskami.

Spreje a nátěry

Pokud chcete zachovat původní krásu schodiště, můžete namísto pásků, desek či nášlapů používat pravidelně protiskluzové nátěry nebo spreje. Vedle toho, že nijak nezasáhnou do podoby schodů, je jejich další výhodou velmi jednoduchá aplikace a rychlý účinek. Po uschnutí se na schodišti vytvoří lehce omyvatelná povrchová úprava. Nevýhodou je, že nejsou tak trvanlivé a musí se aplikovat výrazně častěji.

Zdroje: protiskluzu.cz, katalog.ambra.cz