Pšeničná a žitná mouka se liší svým složením, výživovou hodnotou i dopadem na naše zdraví. Jaký je mezi nimi rozdíl a proč bychom měli zvážit zařazení žitné mouky do našeho jídelníčku?

Upečte si jednoduché žitné housky:

Zdroj: Youtube

Dobrá mouka, špatná mouka

Žádná mouka není špatná, žádná mouka není dobrá. Problémem ale je, když máme jedné potraviny moc na úkor jiných. Podle serveru receptík.cz je přesně toto kámen úrazu u pšeničné mouky. Převládá v našich jídelníčcích. Tím vytlačuje ostatní obiloviny s jiným složením, což vede k fádnímu a někdy deficitnímu jídelníčku.

Výživnější alternativa

Nemusíte z jídelníčku vyřazovat pšeničné pečivo, ale zkuste přidat žitnou mouku. Žitné mouky jsou obvykle výživově hodnotnější a obsahují méně lepku než pšeničné mouky. Těsto z žitných mouk je hutnější a hůře kyne, zatímco pšeničné mouky jsou výrazně objemnější. Žitná mouka nabízí zdravější alternativu k pšeničné mouce.

Žitnou moukou ku zdravému tělu!

Server go-fresh.cz uvádí, že žitná mouka má řadu dalších zdravotních benefitů. Pomáhá s hubnutím, hladinou cholesterolu a regulací glukózy v krvi. Studie ze Švédska ukázaly, že žitné výrobky jsou vynikající při zlepšování glykemických profilů, stabilizaci inzulínových odpovědí a zlepšování citlivosti na inzulín. Žitná mouka tak může pomoci zvládnout cukrovku a snížit riziko diabetu.

Pokud hubnete, pak také sáhněte po žitné mouce. S žitnou moukou budete lépe kontrolovat vaši chuť k jídlu? Jak? Budete se cítit sytěji i několik hodin po jídle. Navíc, studie ukázaly, že žitná mouka a žitné těstoviny pomáhají snížit zánět v těle u pacientů s metabolickým syndromem.

Pšeničná a žitná mouka se liší v mnoha ohledech. Zvažte zařazení žitné mouky do vaší stravy ivy.

Zdroj: prodejnamlyn.cz, go-fresh.cz, receptik.cz