Obliba psích kamarádů mezi seniory má své důvody. Senioři už často žijí sami, takže pes je pro ně vítaným společníkem, zároveň si díky němu upevňují sociální kontakty, například s jinými majiteli psíků, a pravidelné procházky je udržují v kondici. Ne nadarmo jsou podle statistik starší lidé, kteří vlastní domácí zvíře, po psychické i fyzické stránce zdravější než ti, kdo žádné zvíře nemají. Pořízení psa je ale také rozhodnutí, které je potřeba řádně promyslet. Pes není hračka, kterou lze po omrzení odložit, má své potřeby a nároky, s kterými je nutné počítat. Každé plemeno se také hodí do jiného prostředí a pro majitele s jiným životním stylem. Jen pokud jsou povahy pána a psa v harmonii, dojde k oboustranně obohacujícímu soužití. Po jakých plemenech by tedy měli sáhnout senioři?

Vhodní jsou menší, nekonfliktní a přátelští psi

Obecně platí, že by se měli zaměřit spíš na menší plemena. 50kilový pes není pro drobnou seniorku to pravé vzhledem ke zvladatelnosti při procházce, v nečekaných situacích, při manipulaci se psem v případě nemoci, zranění a podobně. Velký pes je také finančně mnohem náročnější, jen co se týče například krmení. Stejně tak je lepší zvolit přirozeně zdravé plemeno. Samozřejmě je vždy možné narazit na jedince, který bude mít zdravotní problémy, ale jsou plemena, u nichž je riziko zkrátka vyšší než u jiných. Stejně tak by se měli (nejen) senioři vyhýbat psům od pochybných množitelů, kde je vysoká pravděpodobnost, že pes bude nemocný, a veterinární péče by v takovém případě dokázala snadno zruinovat rozpočet seniorské domácnosti, nehledě na citové dopady a starost o milovaného čtyřnohého kamaráda.

V neposlední řadě je důležitá povaha psa. Pro seniory jsou vhodná klidná, snadno ovladatelná zvířata s mírnou povahou, která mají ráda lidskou společnost a mazlení, nemají problém s životem v bytě a nejsou přehnaně aktivní. Pes, který se potřebuje každý den několik hodin vyřádit v terénu, aby byl spokojený, rozhodně nebude spokojený v bytě se starším majitelem a pro majitele by takové zvíře bylo větší zátěží než radostí. Někdy je také vhodné zvážit pořízení již staršího psa, neboť štěňata jsou samozřejmě mnohem náročnější na výchovu. Vybírat se dá například z následujících plemen:

Bišonek

Tento malý, skladný psík s nadýchanou bílou srstí, která nelíná, oplývá povahou ideální pro majitele seniora. Je lehce zvladatelný, učenlivý a společenský, bez problémů se přizpůsobí tempu svého pána a miluje být v jeho přítomnosti.

Kavalír King Charles španěl

Přirozeně inteligentní, hravý psík půvabného vzhledu se díky své přizpůsobivé, přátelské povaze hodí i k těm, kdo se pro pořízení psa rozhodnou poprvé v životě. Doprovodí svého pána na všech výletech, ale rád se s ním uvelebí i na gauči. Oceňuje pánovu společnost a oplácí mu ji bezmeznou láskou.

Pudl

Vitální psi s charakteristickou kudrnatou srstí vynikají dlouhověkostí a dobrým zdravím. Zájemcům toto plemeno nabízí hned několik velikostních i barevných variant, ale ať už si vyberete jakkoliv, budete mít bystrého a učenlivého parťáka, který v sobě snoubí přátelskou, milující povahu s radostí z pohybu. A také patří k nelínajícím plemenům.

Boloňský psík

Na prostor nenáročný bílý psík oplývá mírnou, hravou a nekonfliktní povahou, která z něj činí příjemného společníka i do seniorské domácnosti. Kromě toho se lehce učí, rád se proběhne, ale není extrémně energický, těší se dobrému zdraví a jeho srst nelíná.

Labrador

Tento pes je trošku vyšší váhové kategorie a má velmi rád pohyb a také vodu, bude proto vhodným společníkem hlavně k aktivnějším seniorům. Těm se ale odvděčí skutečně milující, přátelskou, tolerantní povahou, s kterou je velmi snadné vyjít. Není divu, že je tento inteligentní a učenlivý pes jedním z nejoblíbenějších asistenčních plemen.

Zdroje: všeprozvířátka.cz, světkreativity.cz