Projekt byl kvalitní nejen ve své době, ale i dnes pro svou technickou a estetickou dotaženost, říkají Ing. arch. Filip Havliš a Ing. arch. David Zámečník z ateliéru NEW HOW Architekti, kteří se o tom přesvědčili „na vlastní kůži“, když se na ně obrátil nový majitel jednoho z řadových domů a chtěl ho renovovat.

„Měli jsme usnadněnou práci, protože v roce 2006 dům zdařile rekonstruoval předchozí majitel. Náš klient v něm po koupi už pár let bydlel a věděl, co mu v něm vyhovuje a co ne,“ říká arch. Filip Havliš. „Po nás požadoval především zesvětlit poměrně tmavý interiér.“

Zdroj: VLM

Refresh bez bourání

Metod, jak zbavit interiér tmy, je řada. Nejjednodušší je bílá výmalba, ale zcela zásadní byla výměna podlah. „Odstranili jsme starou tmavě hnědou dlažbu a nahradili ji velkoformátovou světle šedobéžovou (60 x 120 cm), která je v předsíni, kuchyni, pracovně a koupelnách. Spolu s dlažbou se nově instalovalo i podlahové topení,“ říká architekt. „Tmavě hnědý odstín jsme nechali jen na okenních rámech. Všechny ostatní konstrukce, především interiérové dveře, jsme vyměnili a schodišťová zábradlí osadili čirým sklem.“

K prosvětlenosti interiéru přispělo také nové osvětlení celého domu. Investor si také přál kvalitní nazvučení obývacího pokoje a architekti mu přání splnili k jeho úplné spokojenosti.

Trocha původního neškodí

„Všechno interiérové vybavení jsme vyměnili za bílé lakované prvky doplněné detailem olejované dubové dýhy, např. orámování zásuvkových dílů, volné police v obýváku, bar u kuchyňské linky,“ pokračuje ve výčtu změn arch. Havliš. „Zvolili jsme přírodní dub, protože oživuje jednoduchý bílý nábytek (zakázková výroba Target Design podle návrhu architektů), a kromě toho klient vlastnil několik oblíbených bytových doplňků, které chtěl v novém interiéru uplatnit.“ Aby barevná umírněnost nepůsobila nudně, nechali architekti v kuchyni původní plochy z lícových cihel. Jimi do interiéru nenásilně vstupuje exteriér a dobře funguje jako výtvarný prvek. Podlahy a schodiště z průmyslové mozaiky merbau jsou v domě už od roku 2006.

NEW HOW Architekti

NEW HOW Architekti

Ing. arch. Filip Havliš (1975) a Ing. arch. David Zámečník (1975), absolventi FA VUT Brno. Od ukončení studií v roce 2000 spolupracovali na architektonických soutěžích. V roce 2012 založili společný ateliér, který se transformoval na značku NEW HOW. Zaměřují se na rezidenční a komerční architekturu, projekty mountain archi (v horském prostředí) a new archi (nové technologie ve stavebnictví).

Více na www.newhow.cz

Zdařilá dispozice

Alfa a omega příjemného bydlení je dobrá dispozice. Protože už ta původní z počátku 70. let byla velmi zdařilá, neuvažovalo se nyní o stavebních změnách. Jediná proběhla v roce 2006 při rekonstrukci rodinného domu. Tehdy se přebudoval původní ryze technický suterén na ložnici, odkud je velkou prosklenou fasádou výhled a vstup do zahrady. (Zrušený úložný prostor nahrazují vestavěné skříně v chodbách a vedlejších prostorách.) Po deseti letech užívání potřebovala manželská ložnice osvěžit, a proto architekti navrhli kompletně nové zařízení vyrobené podle jejich návrhů.

Základní údaje:

  • Projektant: Ing. arch. Filip Havliš a Ing. arch. David Zámečník
  • Dodavatel: Generální - Baurekon, s. r. o.
  • Zastavěná plocha: 137 m2
  • Užitná plocha: 162 m2
  • Konstrukční systém: zděný
  • Střešní krytina: plech
  • Fasáda: režná cihla, dřevo
  • Zateplení: pouze střecha
  • Okna: dřevěná eurookna s dvojskly
  • Vnitřní dveře: lakovaná MDF
  • Podlahy: velkoformátová dlažba, průmyslová mozaika merbau
  • Vytápění: plynový kotel, podlahové topení, radiátory