Chilli con carne je typickým reprezentantem takzvané Tex-Mex kuchyně, v níž se spojují mexické a americké, respektive texaské vlivy. V základní variantě se k jeho přípravě používají chilli papričky a přední hovězí, které se pozvolna dusí.

Verzí ale existuje bezpočet. Běžně se do něj přidává mleté maso, fazole, rajčata, papriky, kukuřice a různé druhy koření. Tím hlavním je římský kmín, který doplňuje sladká paprika, skořice, oregáno, koriandr nebo majoránka. S recepty je to podobné jako s naší svíčkovou – každá rodina má svůj oblíbený a nejde určit, který je ten pravý.

Jak vaří chilli con carne populární šéfkuchař Jamie Oliver? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube


Čokoláda s masem? Funguje to!

Zajímavou a pro nás netypickou ingrediencí, s níž se můžete v některých receptech na chilli con carne setkat, je hořká čokoláda. V Mexiku se ale s masem kombinuje poměrně běžně, ostatně Jižní Amerika je jejím domovem, a tak není divu, že se její potenciál neomezuje jen na výrobu cukrovinek.

Do chilli con carne se čokoláda přidává až v samotném závěru vaření, kdy se v jídle rozpustí a dodá mu plnou a jedinečnou chuť. Použijte však opravdu malé množství, bohatě postačí jedna, maximálně však tři kostičky. Jinak hrozí, že čokoláda přebije chuť ostatních ingrediencí.

Co znamená chilli sin carne?

Při hledání receptů nebo při nákupu hotových jídel se můžete setkat s výrazem chilli sin carne. Zatímco chilli con carne označuje chilli s masem, chilli sin carne znamená chilli bez masa. Jedná se tedy o vegetariánskou nebo veganskou variantu, v níž najdete pouze fazole a zeleninu.

Rychlé chilli con carne

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 240 g červených fazolí z plechovky (bez nálevu)
  • 100 g sterilované nebo mražené kukuřice
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 větší cibule
  • 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • kostička hořké čokolády
  • sušené chilli
  • rostlinný olej
  • 200 ml vývaru (nebo vody)

Příprava:

1) Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje.

2) Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a na mírném plameni ji restujte, dokud nezačne hnědnout.

3) Sladkou papriku a římský kmín přisypte k cibuli, promíchejte a krátce opečte, jen tak, aby se koření rozvonělo.

4) Přidejte hovězí maso a zvyšte teplotu, aby se dobře opeklo (ne dusilo ve vlastní šťávě).

5) K opečenému masu přidejte fazole, kukuřici, krájená rajčata, prolisovaný česnek, sušené chilli podle chuti a sůl.

6) Podlijte vývarem (nebo vodou), promíchejte, stáhněte teplotu a nechte vše společně provařit alespoň 30 minut, klidně i hodinu.

7) Směs pravidelně kontrolujte a míchejte, aby se nepřipálila.

8) Na závěr nechte v hrnci rozpustit kostičku hořké čokolády a důkladně promíchejte.

9) Podávejte s rýží, jako náplň do tortill nebo s křupavými nachos.


Zdroj: www.sainsburys.co.uk, www.kitchenstories.com