Snaha o omezení konzumace masa patří k nejvýraznějším trendům ve výživě posledních let. Důvodů je více – patří mezi ně vliv velkochovů hospodářského dobytka na životní prostředí či podmínky, v nichž zvířata žijí. Roli hrají také zdravotní důvody a v neposlední řadě i finanční stránka, protože maso, obzvlášť to kvalitní, není levnou položkou.

Luštěninová jídla rozhodně nemusí být nudná. Podívejte se na video a načerpejte inspiraci:

Zdroj: Youtube


Není ale třeba se hned stát veganem nebo vegetariánem. Stačí, když maso začnete pravidelně nahrazovat rostlinnými zdroji bílkovin – ideální jsou obyčejné luštěniny. Jídelníček bude mnohem pestřejší z hlediska chutí i zdraví prospěšných látek a projeví se to i ve vaší peněžence. Příkladem je i následující recept na cizrnové karbanátky pro 4 osoby. Zatímco balíček mletého masa běžně koupíte za 70 až 100 Kč, plechovka cizrny v nálevu vás vyjde na 30 Kč.

Cizrna neboli římský hrách je univerzální luštěnina, kterou můžete využít k přípravě slaných i sladkých jídel. Má jemně oříškovou chuť, je dobře stravitelná a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, vitaminy skupiny B, draslík, mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník a hořčík. Je skvělým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a důležité vlákniny.


Cizrnové karbanátky se sýrem

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 400 g cizrny v plechovce
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • hrst hladkolisté petržele
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení


1) Cizrnu rozmačkejte šťouchadlem na brambory, použít můžete i mixér.

2) Přidejte vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, papriku, nadrobno sekanou petrželku a sýr. Směs důkladně promíchejte.

3) Navlhčenýma rukama vytvarujte placky a obalte je ve strouhance.

4) V pánvi rozehřejte olej a smažte karbanátky z obou stran dozlatova.

5) Podávejte se zeleninovým salátem, šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Zdroj: www.easycheesyvegetarian.com