V domě dokončeném v roce 2004 žije rodina s dětmi a rekonstrukce se na její přání téměř nedotkla vnějšího vzhledu vily. Pod taktovkou Václava Hlaváčka ze Studia Acht, který projekt přihlásil do soutěže Interiér roku, se soustředila zejména na vnitřní dispozice.

Terasa jako pojítko

Situování vily v krásném přírodním prostředí doslova nahrávalo tomu, aby se propojilo okolí s nitrem domu orientací hlavních prostor do zeleně, k potoku. Původní velká okna musela zůstat na svém místě, nicméně volbou světlého nátěru získala výjimečný vzhled a zdůraznila nadčasovost interiéru. Hlavním pojítkem mezi interiérem a exteriérem se stala prostorná terasa, na niž se vstupuje z kuchyně. Otevřením její prosklené západní části se nabízí praktické využití jak v teplých dnech, tak i v těch chladných (může převzít roli zimní zahrady).

Autor: Tomáš Slavík

Harmonie barev

V přízemí domu s vysokými stropy se odehrává každodenní život rodiny, víceúrovňové podkroví poskytuje zázemí ložnicím a dětským pokojům. Podle autora projektu bylo od začátku jasné, že musí maximálně podpořit vertikalitu, zklidnit dispozice a odlehčit podkroví. Domem se prolínají jemné barevné tóny, které nijak neruší pohled do zahrady v prvním patře, současně prosvětlují celé podkroví. Kromě barev interiér spojuje dubová podlaha v nestárnoucím vzoru chevron a vyladěný nábytek na míru od firmy Devoto.

Interiér roku

Soutěž Interiér roku každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Do sedmého ročníku mohou architekti a designéři hlásit soutěžní interiéry do 28. 2. 2022. Na základě ohlasů architektů, interiérových designérů, členů poroty, ale i na přání fanoušků na sociálních sítích se pořadatelé rozhodli rozšířit soutěž o kategorii Soukromý interiér – Nízkonákladové bydlení. Více informací se dozvíte na www.interierroku.cz.

Příjemné obliny

Křivka, vycházející z původní konstrukce, zjemňuje hrany v detailu i v celku. Obývacímu pokoji dominuje prvek oblouku, který je nosnou stěnou schodiště. Ten je symetricky okopírovaný také v kuchyni, kde se proměnil ve spíž. Detail oblouku se opakuje v různých poměrech i jinde, například na úchytkách kuchyňského nábytku. Jídelnu a obývací pokoj odděluje výsuvný úložný prostor, který funguje jako odkládací plocha a zábradlí zároveň. Václav Hlaváček uvádí, že si s truhláři vyhráli nejen tvarově, ale i s aplikací různých materiálů kamene a dýh. Nábytek, který prostor doplňuje, je z dubové dýhy, natřený stejným olejem jako podlaha, kdežto výrazné kusy jsou pokryté dýhou z amerického ořechu a mramorem. Světlé a přírodní barvy doplňuje místy tmavý kámen Grigio Carnico. A také luxusní detaily jako například křeslo a jídelní židle značky Bonaldo nebo osvětlení Flos.

Kategorie: Soukromý interiér – rekonstrukce
Autor a přihlašovatel: Václav Hlaváček, Studio Acht

Čtěte také

Tapeta Skalsko

Čtěte také

Fototapety: buďte vlastním designérem