Pro většinu rostlin není jílovitá zemina vhodná, protože je studená, nepropustná a málo provzdušněná. Takové pozemky bývají někdy málo úrodné, hrudkovité a probíhá v nich pomaleji rozklad organické hmoty. V rostlinné říši ale existují druhy rostlin, které si s jílem v půdě docela dobře poradí.

1. Vousatice (Andropogon gerardii)

Pokud hledáte travinu, která snese i odvodněnou a opravdu suchou půdu, přemýšlejte o vousatici. Daří se jí na slunných i polostinných stanovištích. Až se vám trochu rozroste, můžete ji snadno dělit rozdělením jednotlivých trsů. Hodí se k ostatním druhům travin, hvězdicovitým rostlinám, ale vynikne i jako solitérní rostlina.

2. Šuškarda klasnatá (Liatris spicata)

Šuškarda je oblíbenou trvalkou našich zahrad. Od července do srpna ji zdobí vysoké klasy s množstvím růžových, střapatých květů, které vykvétají směrem odshora dolů, proto se jí také říká shorakvět. Vydrží tím pádem kvést velmi dlouho. Listy jsou úzké a hustě uspořádané v růžici u země, takže i bez květu je rostlina velmi atraktivní.

3. Klejicha hlíznatá (Asclepias tuberosa)

Klejicha je nádherná trvalka neobvyklého vzhledu. Její zářivá, oranžová květenství rozzáří každé zahradní zákoutí. Květy vyrůstají na konci dlouhých olistěných lodyh po desítkách, mají hvězdicovitý složený tvar. Klejicha zdobí zahrady od srpna do října, kdy většina ostatních trvalek má svou parádu již za sebou.

4. Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta)

Třapatka je nádherná rostlina s velkými žlutými květy a oranžovo-žlutým středem. Krásné květy nakvétají na rostlinách od června a jsou velkým lákadlem pro motýly. Listy i lodyhy jsou osrstěné drobnými chloupky. Třapatky preferují slunné stanoviště, nejlépe jim vyhovuje jižní, jihovýchodní či západní expozice.

5. Denivka (Hemerocallis)

Denivky jsou krásou svých květů velice podobné liliím, jejich květy jsou však menší. Tvoří tlusté, oddenkovité kořeny. Nad úzkými řemenitými listy se pyšně tyčí nálevkovité šestičlenné květy, jež nesou nejrůznější barevnou škálu od bílé, žluté, zelené, oranžové, purpurové po téměř černou.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradnictvi-spomysl.cz