Mnohé rozhledny jsou otevřené celoročně, jiné mají v zimě zavřeno, ale garantujeme vám, že obdivovat budete všechny. Už jen díky jejich architektuře.

Kde stojí kopie Eiffelovky

Těžko si představit Prahu bez jedné z jejích dominant, Petřínské rozhledny, která má být zhruba pětkrát menší než slavná Eiffelova věž v Paříži. Na dnešní poměry vznikla velice rychle, stavba byla zahájena na vrchu Petřín v nadmořské výšce 324 metrů v březnu 1891 a otevřena v srpnu téhož roku. Abyste se dostali na vrchol, musíte vyšlápnou 299 schodů, případně použít výtah. Podle Prague.eu je „celková výška rozhledny 58,70 metru k nejvyššímu bodu původní a dodnes dochované konstrukce“.

Jiný pohled na Prahu

V hlavním městě najdete mnoho dalších zajímavých rozhleden a vyhlídek. Doporučujeme například Doubravku na Praze 14, k ní se dostanete metrem B, stanice Černý most, a pak pěšky do lesoparku Čihadla. Stavba připomíná trojboký jehlan ze dřeva a ocelových prvků, vyhlídka stojí asi ve výšce 20 metrů a autorem návrhu je Huť architektury Martin Rajniš.

Liberecké lákadlo

Na Ještědu už od roku 1973 stojí vysílač, restaurace a hotel v jednom. Nahoru na horu se dostanete po svých, počítejte jen s náročnějším stoupáním. Až se ocitnete ve výšce asi 1012 metrů nad mořem, oceníte výhledy do krajiny. Pohledy z větších výšek jsou určené návštěvníkům restaurace a hotelu. Nicméně stavbu ve tvaru rotačního hyperboloidu s kruhovým půdorysem a vysokou 100 metrů se vyplatí vidět na vlastní oči. Jejím tvůrcem je architekt Karel Hubáček.

Originální vyhlídka

Tvar rozhledny Špička na vrcholové skále Malého Špičáku ve výšce 678 metrů nad mořem je vskutku originální. Autor návrhu, studio Mjölk, se inspirovalo bobováním, ostatně vyhlídka z kovu a laminátu stojí v místech, kde dříve začínala tanvaldská bobová dráha. Výstup na ni je po strmém žebříku a shora se nabízí výhled do údolí Kamenice a Desné. Ale i kdybyste si vyhlídku jen přišli prohlédnout, slibujeme úchvatný zážitek.


Odkud lze vidět Beskydy

Na Blahutovickém vrchu u Jeseníku nad Odrou je od loňského srpna otevřená nová rozhledna. Podle starosty obce odsud za dobrého počasí můžete vidět Beskydy, Jeseníky, Hostýnské vrchy, Starý Jičín, úpatí Lysé hory a třeba i město Hranice. Rozhlednu navrhl architekt Tomáš Kudělka a je provedená z dřevěných lepených panelů a ocelové příhradové pozinkované konstrukce středového nosníku, kolem něhož se vine kruhové schodiště. Vyhlídka se nachází ve výšce 15 metrů.

V kraji vína

I v zimě můžete vystoupat na velkopavlovickou rozhlednu Slunečná. Schválně si spočítejte, zda má 75 schodů a skutečně evokuje vinnou révu, jak se o ní tvrdí. Je vysoká necelých 19 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 15 metrů. Odsud byste měli vidět obce Modrých Hor a Lednicko-valtický areál, a když se počasí povede, tak dokonce až na Slovensko i do Rakouska.
Naprosto odlišná, zato neméně přitažlivá je bezbariérová vyhlídka v podobě kruhové rampy v obci Kobylí. Také se nachází mezi vinohrady, jen na Kobylím vrchu ve výšce 334 metrů nad mořem.

Úplně nová

V prosinci 2021 se otevřela nová dominanta Podchřibí - rozhledna Súsedská, která symbolizuje spojenectví obcí Hýsly, Žádovice a Ježov. Ze všech tří vesnic se k ní také dostanete pěšky. Základ ve tvaru trojúhelníku představuje monolitický železobeton, který ozvláštňuje zábradlí z odolné oceli zvané Corten. Autorem projektu je společnost Design s.r.o. Rozhledna měří 21 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 16 metrů a nadmořská výška plošiny je 324 metrů. Další tipy nejen na rozhledny jižní Moravy najdete zde.

Růžová budoucnost

Nehledáte nic extra v oblacích, raději byste se drželi při zemi? Pak se vydejte k betonové rozhledně Růženka. Objevíte ji na Pastevním vrchu nad obcí Růžová v Českém Švýcarsku. Je opravdu malá, celkem měří přibližně šest metrů a vyhlídková podesta se nachází ve výšce 2 metry. Mnoha lidem tvarem připomíná nerealizovaný návrh národní knihovny v Praze architekta Jana Kaplického, přestože design vyhlídky měl být navržený ještě před publikováním Kaplického knihovny. Ale vaše děti nebo i vy si možná pod tvarem vyhlídky představíte třeba bunkr. Nebo něco úplně jiného?