Rumiště neboli ruderály jsou uměle vytvořená místa, na kterých byste často mnoho života nečekali. Jedná se především o opuštěné budovy, skládky, okolí silnic a jiné prostory, které lidé ponechali vlastnímu osudu. A přitom i tam některé známé rostliny potkáte. Jak je to možné? Místní půda totiž obsahuje živiny, díky kterým prospívají plevelné i neplevelné rostliny.

Jaké živiny se v půdě nacházejí, a to nejen na rumišti, zjistíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Tato rostlina vás udiví

Rumiště i vaši zahradu ozdobí divizna velkokvětá. Její žluté květy nemůžete přehlédnout, i když květ kvete pouze den – v noci se otevře, kvete po celý den a večer zase opadá. Proto je poledne ideální čas na jeho sběr. Divizna je totiž kromě okrasné rostliny také bylina, kterou využijete při onemocnění průdušek a plic, na otoky, vředy a bolavé svaly.

Rumištní rostlina, která vám zachutná

Kolem cest a silnic sem tam narazíte mimo jiné také na lísku obecnou. Na jejích vejčitých plodech si pochutnáte, ale pozor na hlavu! Plody rostou většinou po 2–4 kusech, dozrávají v září a jsou součástí opravdu tvrdé hnědé skořápky. Líska má však i jiné využití. Její listy vám pomohou proti nadýmání, průjmům a při křečích hladkého svalstva.

Už jste se setkali s touto rostlinou?

Pokud při procházce uhnete mimo cestu a šlápnete omylem na tuto rostlinu, přežije to. Jitrocel prostřední je totiž tak houževnatý, že snese i vaši podrážku. Jedná se až o 30 centimetrů vysokou rostlinu s tobolkovitými plody, která kvete od června do října. Pro svůj růst nevyhledává pouze rumiště, setkáte se s ní i na loukách, pastvinách a křovinách.

Zdroje: cojeto.superia.cz, bylinkyprovsechny.cz, pyly.cz, botany.cz