Skalníky jsou okouzlující rostliny, které se hodí do každé zahrady. Jsou nenáročné a mají krásné barevné květy. Pokud na ně máte zálusk, nezoufejte! Sázení skalníku je snazší, než si myslíte. Postupujte podle našeho čtyřkrokového průvodce a uvidíte, že výsledek vás mile překvapí.

Jak může být skalník krásný se přesvědčte sami:

Zdroj: Youtube

Kdy sázet skalník?

Skalník si nejlépe rozumí s teplým jarním počasím. Ideální období pro sázení je tedy březen až květen. Teď už vás mrazy nečekají, ale stále můžete chytnout blbý den a silné deště. Dejte si proto pozor a sledujte předpověď počasí. Je důležité vysázet skalník v době, kdy je opravdu sucho a aspoň dva dny neprší.

Aby měl váš skalník dostatek prostoru na růst a rozvoj, sázejte ho ve vzdálenosti 20-30 cm od ostatních rostlin. Je to jako s lidmi - každý potřebuje trochu osobního prostoru. Pro skalník je to ale zvlášť důležité, protože tím zabráníte vzniku plísní a nemocí.

Jak stříhat skalník?

Když přijde podzim, je čas na stříhání skalníku. Jde o jednoduchý úkon, který zvládne i začátečník. Stačí odstranit suché a poškozené části rostliny a nechat zdravé větvičky. Tímto způsobem připravíte skalník na zimu.

Jak se množí skalník?

Rozmnožování skalníku je také snadné. Můžete ho množit dělením trsů nebo řízkováním. Pro dělení trsů stačí jen vyjmout starší rostlinu, rozdělit ji na několik menších částí a zasadit je zpět do země. Takto uděláte z jednoho skalníku několik! Pokud se rozhodnete pro řízkování, stačí v červnu nebo červenci odstřihnout mladé výhonky s několika listy, zasadit je do zeminy a pečlivě zalévat.

Jak vidíte, sázení skalníku je skutečně hračka! Stačí jen dodržet pár jednoduchých pravidel a budete mít zahradu plnou těchto krásných rostlin. Skalník vám vaši péči oplatí barevným květem a neodolatelným kouzlem. Tak na co ještě čekáte? Vezměte rýč a začněte sázet!

Zdroj: ceskatelevize.cz, gardenerspath.com, gardenersworld.com