Nabízíme vám hned dvě sázky na jistotu. Matcha tea je velmi zdravá záležitost. Kdysi ho používali buddhističtí mistři, dnes ho máme rádi všichni. Pomáhá udržovat v normě hladinu glukózy a cholesterolu v krvi, činnost srdce i pružnost cév. Navíc urychluje spalování a ještě příznivě působí na nervy a dodává organismu energii. A druhou jistotu představuje autorka receptu, cukrářka Mirka van Gils Slavíková, bývalá porotkyně oblíbeného televizního pořadu Peče celá země. Nedávno vydala knihu úžasných 60 receptů nejen na sladkosti Famózní! 2, které podle jejích slov zvládne úplně každý. Právě z ní jsme pro vás vybrali následující tip, matcha chlebíček.

Suroviny:

  • Na zelené cigaretové těsto: 20 g másla, 20 g moučkového cukru, 20 g bílků, 20 g hladké mouky, zelená barva potravinářská
  • Na bílé cigaretové těsto: 25 g másla, 25 g moučkového cukru, 25 g bílků, 25 g hladké mouky
  • Na těsto na chlebíček: 190 g másla, 4 g soli, 115 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 80 g mletých pistácií, 75 g žloutků, 115 g bílků, 80 g cukru krupice, 190 g hladké mouky, 5 g prášku do pečiva, 5 g matcha tea (můžete přibarvit zelenou barvou)
  • Na krém: 100 g bílé čokolády, 50 g másla, 40 g drcených pistácií (můžete dosladit)

Postup: Obě cigaretová těsta se připravují stejně. Vyšlehejte máslo, cukr, vmíchejte bílek a mouku. Na pečicí papír, přesně ustřižený podle chle­bíčkové formy, nejprve rozetřete zelené těsto a protáhněte zubatou kartou, dejte vymrazit. Vymražený zelený dekor přetřete bílým cigaretovým těstem a opatrně vložte do chlebíčkové formy.
Pak si nachystejte těsto na chlebíček. Měkké máslo s cukrem (115 g), žloutky, solí, vanilkou a citronovou kůrou vyšlehejte. Bílek vyšlehejte s dalším dílem krupicového cukru (80 g). Obě hmoty spojte a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. 1/3 těsta odeberte a vmíchejte matcha tea a pistácie. Pak střídejte obě těsta tak, aby vzniklo mramorování. Pokud máte formu s trubičkou uprostřed, vložte trubičku nad těsto a pokračujete s vrstvením. Pokud trubičku nemáte, střídejte do úplného spotřebování obou těst. Chlebíček pečte v rozpálené troubě na 170 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout a případně vytočte trubičku.

Nakonec připravte krém. Čokoládu rozpusťte, ale musí být vlažná až chladná, aby nerozpustila máslo, obojí vyšlehejte do pěny a do ní vmíchejte nadrcené pistácie. Krém dejte do stříkacího sáčku a naplňte chlebíček uprostřed. Pak ho můžete dozdobit.

Zdroj: Mirkavangils.cz