Když nevíme, co vařit, vždycky se doma najde spousta zbytků, které nevydají na super večeři pro celou rodinu, zato ve spojení s dalšími se z nich dá něco dobrého vykouzlit. Třeba tak trochu jiná pizza. Její jinakost ještě podpoříte, když změníte těsto (nemusí být přece vždycky kynuté), a což teprve, pokud do něj přidáte skyr.

Ani jogurt, ani tvaroh

Tento zakysaný mléčný výrobek původem z Islandu není ani tvaroh, ani jogurt, i když konzistencí má podle jedné poloviny příznivců o něco blíž ke tvarohu, a ano, hádáte správně, ta druhá polovina si myslí opak. Skyr prostě musíte vyzkoušet, abyste pochopili, v čem je tahle mléčná dobrota jiná. Ale vždycky bude zdravá, obsahuje totiž minimum tuku, zato hojně bílkovin.

Suroviny: 130 g hladké mouky, 1 ½ čajové lžičky prášku do pečiva, ½ čajové lžičky soli, 140 g bohušovického Skyru natur, 55 g strouhané mozzarelly, 8 nakrájených cherry rajčátek, 4 vejce, 4 plátky slaniny, hrst baby špenátu, tuk na potření

Postup: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte skyr a znovu promíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Pracovní plochu lehce poprašte moukou, z mísy vyjměte těsto a několikrát ho prohněťte, dokud nepřestane lepit. Potom ho rozdělte na 4 stejné díly. Znovu pracovní plochu poprašte, stejně tak i váleček, těsto rozválejte na podlouhlé placky. Přendejte je na plech s pečicím papírem, potřete tukem. Zapněte troubu na 220 °C. Než se nahřeje, na každou placku poklaďte plátky rajčátek, mozzarellu, slaninu i špenát, na konec rozklepněte vajíčko. Osolte a opepřete. Pečte asi 10 až 12 minut, dokud kůrka nebude zlatavá.

Zdroj: Bohušovická mlékárna