Dali byste si pěkně propečený špekáček nebo třeba špíz, steak, zeleninu, ale i ovoce, sýry a jiné lahody, které si běžně připravujete na grilu? Tohle umí splnit venkovní ohniště. A když nebudete chtít vařit, tak se u něj aspoň pěkně zahřejete. Určitě ne sami.

Tip pro odvážné. Dokázali byste si upéct steak rovnou na žhavých uhlících?

Zdroj: Youtube

Otevřený oheň sbližuje

Ne každý si může na zahradě vykopat jámu na klasické ohniště, ostatně ne každý to chce. Pak perfektně poslouží venkovní (zahradní) ohniště. Některá jsou přenosná, jiná stacionární, většinou mají kruhový tvar. Právě v tom je jejich půvab. Kolem otevřeného ohniště se dá posedět, v případě stacionárních postát, a bavit se s těmi, které máte doma, nebo jste je pozvali. Otevřený oheň a tvar kruhu sbližuje. A když zafouká vítr? Tak na chvíli poodstoupíte a zase se vrátíte zpět.

A proč ne kruhový gril?

Samozřejmě existují kruhové grily na dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Už v tom je rozdíl, do otevřených ohnišť je také můžete použít, ale dřevěná polínka svým aroma nikdy stoprocentně nenahradí. Pravda, dřevu trvá mnohem déle, než vytvoří žhavé uhlíky, takže jde o tip pro ty, kteří nespěchají. Druhým důvodem je fakt, že se v posledních letech preferují grily s poklopem, kvůli rozšíření kulinárních možností. Pak se lze těžko bavit o otevřeném ohni, který má magickou přitažlivost. Je na vás, čemu dáte přednost.

Liší se velikostí

Prodávají se přenosná ohniště, dokonce i malá na stůl, nebo stacionární, kterým vyhradíte pevné místo. Průměr otevřených ohnišť se pohybuje asi od 50-60 centimetrů výše. Například na ohništi s plotnou o průměru 85 cm připravíte celé menu i pro 10 osob. Přenosná mají nožky a držadla pro snazší manipulaci (nikdy ale nepřenášejte ohniště s otevřeným ohněm!), stacionární se staví na podstavec. Ten často slouží jako malý dřevník.

A co výbava?

Venkovní ohniště tvarem připomínají „lavor“ (tedy až na hranaté výjimky), který může být doplněný tálem/deskou a roštem, jak to znáte u grilů. Případně dalším příslušenstvím. Anebo také ne, pak ohniště funguje hlavně jako zdroj tepla a menší táborák, což pro opečení špekáčků nebo klobásek stačí. Ovšem kdo chce na ohništi opravdu vařit, tomu se hodí varianta s plotnou po obvodu (střed je volný). Na ni postavíte kastrol nebo hrnec třeba z osvědčené litiny a můžete začít.

Je to dobrodružství

Vybavení a doplňky pro venkovní ohniště se vyrábí ze stejných materiálů jako u grilů. U ohniště s plotnou po obvodu si ale ověřte, zda vámi vybraný materiál zvládne teplotu třeba až 300 °C, což u větších výrobků, přesněji na vnitřním okraji plotny není výjimkou. V tomto případě se také budete učit vařit jinak. U ohně, který lze „regulovat“ hlavně nahrnutím či odsunutím žhavých uhlíků, to chce cvik. Snížit teplotu přibližně na polovinu dokážou prkénka z cedrového dřeva (vhodné například na slow cooking – pomalé vaření).

Na druhou stranu: čas trávený přípravou (nejen) oběda venku, zejména když na ni nejste sami, nikdy nebudete považovat za ztracený.

Zdroj: outdoorsmagic.com, travelandleisure.com