Pokud se chystáte na podzimní zastřihování, tak hurá do toho. Některé rostliny to skutečně potřebují a budou díky tomu zdravější na jaře. Kterým se ale vyhnout?

Tak třeba zlatici nikdy na podzim nestříhejte

Prořezáváme ji po odkvětu, to znamená zhruba v květnu. Zhruba o měsíc později odkvetou rododendrony a azalky. Ty stříháme tedy v červnu. Tyto rostliny jsou typické tím, že větvičky potřebují do zimy zesílit, jinak ji nepřežijí. Dejte jim tedy dostatek času. Přímo po odkvětu stříháme také magnolii, když byste ji zastřihli na podzim, přijdete o květy další rok.

Vilín nestříhejte nikdy

Už když ho sázíte, musíte myslet na to, že jej nebudete později moci zastřihnout. Vilín má navíc krásnou rozkvetlou korunu, a tak zabere skutečně hodně místa. Pokud už zastřihávat přece jen musíte, proveďte to na jaře a odstraňte jen malé kousky větví.

S tavolníkem to není jednoduché

Záleží totiž na konkrétním druhu. Některé stříháme po odkvětu, jiné až na jaře. Rozlišujeme je na tavolníky kvetoucí ze starého dřeva, ty stříháme hned po odkvětu, a na tavolníky kvetoucí z nového dřeva, ty stříháme až na jaře. Nejste-li si jistí tím, jaký tavolník máte zrovna vy, poptejte se v zahradnictví.

Stejně tak neřežte kaliny. Ty stálezelené kaliny nestříháme vůbec, odstraníme pouze staré, nemocné větve. Opadavé kaliny pak stříháme přímo po odkvětu.

Zdroj: ireceptar.cz