Zámek Loučeň je prima tipem na výlet už jen proto, že ho obklopuje velký anglický park, který má své kouzlo i v zimě. Je totiž protkaný mnoha labyrinty a bludišti. Určitě objevíte takové, které se dá bezpečně projít rovněž v zimě.

Vánoční lákadla

Na zámeckém nádvoří ani letos nechybí největší adventní věnec v Česku, který zdobí největší svíce o výšce až 185 cm. Každý den v podvečer, přesněji od 17. hodiny, právě tady návštěvníky potěší sváteční světelná šou za doprovodu hudby. A kdo chce, ještě před tím stihne prohlídku interiérů barokního zámku. V tomto čase se už tradičně pořádá jako dva v jednom, kromě samotných komnat budete procházet také výstavou Příběh vánočního stromečku.


Co vás čeká

Letošním tématem je Věhlas českého průmyslu první republiky, proto se nelze divit, že jedním z mnoha nazdobených stromečků se stal Pivovarský, najdete ho v prostorách zámecké jídelny. V dalších komnatách mimo jiné uvidíte stromeček Olympijský, Textilní, Jablíčkový, Sklářský nebo Strojírenský, Baťovský či třeba Santíkový. Patrně všichni návštěvníci bez ohledu na věk pookřejí při pohledu na stromky Tři oříšky pro Popelku, odekorované přesně v duchu Popelčiných šatů známých z nejpopulárnější české pohádky. Prohlídka interiérů a více než dvaceti vánočně laděných jehličnanů začíná u další rarity, stromečku, který visí špičkou dolů.
Pokud byste na zámek přišli v sobotu 25. 12. nebo v neděli 26. 12., od 17. hodiny se pořádají prohlídky při svíčkách, kdy průvodci sehrají scénky ze života knížecí rodiny.

  • Zámek Loučeň má otevřeno rovněž během vánočních prázdnin od 10.00 do 17.15 hodin.
  • Prohlídky spojené s výstavou se pořádají od 11.00 do 16.00 hodin (každou hodinu), jen ve Štědrý den se končí o hodinu dříve.
  • Jsou velice populární, proto je lepší rezervovat si vstupenky předem, více zjistíte na www.zamekloucen.cz.