Pro řadu rostlin může být jeden záhon prospěšný, jejich kombinace v jedné půdě dokonce podpoří zdraví a odolnost rostlin včetně kvalitnější úrody. Odpad z jedné rostliny se může stát kvalitním hnojivem té další. Chemického přihnojování v tu chvíli není potřeba, což je další benefit.

Smíšené kultury - jak a proč kombinovat rostliny na záhonu:

Zdroj: Youtube

Jakým rostlinám se vedle sebe daří

Předtím, než vysejete nebo vysadíte do jedné zeminy různé druhy zeleniny, zjistěte si délku kořenů. Na záhonu pak střídejte plytce a hluboce kořenící rostliny a střídejte je řádek po řádku. Zajistíte tak, že rostliny pomocí kořenů využijí více živin, protože jsou v jiné vrstvě než ty sousední. Berte v potaz také výšku rostlin nad zemí. Vyplatí se střídat vysoké a nízké rostliny, které pak lépe využijí dopadající sluneční světlo.

Vhodné kombinace pěstování zeleniny

  • Česnek dokáže podpořit zdravý vývoj rostlin okolo. Chrání je před plísněmi a choroboplodnými houbami. Skvěle si rozumí například se saláty, mrkví, rajčaty, okurkami, jahodami, ale i ovocnými dřevinami.
  • Celer dokáže ochránit košťáloviny před housenkami běláska zelného, květilkou zelnou i dřepčíky.
  • Mrkev má za souseda nejradši pórek, protože ji dokáže ochránit před pochmurnatkou mrkvovou.
  • Kopr bude žít skvěle v symbióze s červenou řepou, okurkou a košťálovinami, protože urychluje jejich klíčení.
  • Když vysadíte měsíček lékařský do záhonu s bramborami, česnekem nebo jahodami, ochrání tyto druhy zeleniny před háďátky zemními a zhoubnými.
  • Kerblík, majoránka a bazalka mají silné aroma, které se nelíbí mravencům, slimákům, mšicím a padlí. Vysejte je ideálně mezi saláty.
  • Máta peprná se umí opravdu skvostně rozrůst a šíří kolem sebe mentolové aroma. Zkuste ji vysadit do záhonu s bramborami. Postará se o jejich zdravý růst a navíc je ochrání před plísní, dřepčíky a bělásky.
  • Křen nebo hluchavka odradí mandelinku bramborovou.

Kterým rostlinám se vedle sebe nedaří

Existují druhy rostlin, které budou na záhonu spíš škodit, než aby si byly k užitku. Jsou to například:

  • červená řepa, salát a špenát
  • zelí a jahody
  • kapusta kadavá a růžičková kapusta
  • okurky a rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice
  • fazole a fenykl
  • šalotka a hrách, fazole

Zdroj: ireceptar.cz, magazin.zahrada.cz