Minule jsme probrali domácí wellness z trochu jednoduššího hlediska – jak může být koupelna s vanou či sprchou tak trochu wellness. Pro ty náročnější tu máme i lepší pomocníky.

Vířivky mnoha tváří

Obecně se označují jako whirlpoolky a jde o větší vany, mnohdy tvarované, s celou řadou trysek. Ale pozor, nehleďte pouze na jejich počet, důležitější totiž je, kde jsou umístěné a jaký typ vodní masáže nabízejí.

Některé vodní programy působí na celé tělo, jiné pomáhají řešit třeba nespavost, stres, bolesti páteře a podobně. Moderní vířivky však mohou designem připomínat spíše vanu pro dvě či více osob díky skrytým hydromasážním tryskám.

Přemýšlíte o slané vodě? Jde to, jen předem řešte zejména kovové součásti vířivky, je třeba použít materiály, které soli odolají.

Akrylátová volně stojící vana Geo 180 výrobce Kos disponuje systémem Idrocolore pro speciální chromoterapii pod hladinou vody, který lze nastavit samostatným ovladačem. 273 702 Kč, www.designbath.cz

Sauna v ložnici

Všechno je otázkou preferencí a možností. Kdo snese opravdu suchý horký vzduch, pořídí si klasickou (finskou) saunu obloženou dřevem. K dostání jsou rovněž sauny-skládačky, ty se vejdou i do panelákových bytů. Podstatné je, abyste měli v dosahu zdroj energie a prostor, v němž bude sauna stát, se dal odvětrávat. Finská sauna nejprve ohřeje vzduch, a ten zase vaše tělo a lavice.

Chcete vidět domácí superluxus?

Zdroj: Youtube

Na koho jsou teploty atakující 100 ºC příliš, patrně zvolí bio saunu uvolňující voňavé bylinné směsi a pracující s teplotou asi 60 ºC. Prohřátí slibuje také infrasauna disponující infrapaprsky, které působí lokálně na tělo, ohřívání vzduchu se vnímá jako druhotný efekt.

I zde si teplotu sami nastavujete, obecně se pohybuje mezi 40 až 60 ºC. A kdo by rád obojí, jednou prohřátí, jindy důkladné zpocení, tomu poslouží kombinovaná sauna.

Jinak funguje pára. Většinou využívá nižších teplot srovnatelných s infra kabinou, vzduch je však výrazně vlhký, až 100 procent. Nicméně její realizace je ze stavebnětechnického pohledu náročnější. Po pobytu v klasické sauně a také v páře se doporučuje tělo ochladit, ale k tomu docela dobře poslouží i sprcha.

V koupelně můžete k běžné dlažbě přidat strukturovanou kamennou mozaiku Piedra značky Mosavit. Už jen přešlapováním na místě budete masírovat reflexní body na chodidlech. Mozaika se prodává na síti o rozměrech 30 x 30 cm a tloušťce 8 mm. Cena 1 849 Kč/m2. www.siko.cz

Zdánlivá maličkost

V žádném domácím wellness by neměl chybět prostor na odpočívání alespoň s jedním lehátkem, kam se po proceduře uvelebíte. V menších bytech lehátko musí nahradit postel nebo masážní křeslo, ale i to se počítá. Teprve pak bude relaxace úplná a nabití energií můžete vyrazit za dalšími povinnostmi.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/22.