Jsou luxusní, elegantní a k dostání v mnoha vzorech a barvách – textilní tapety dodají vašemu domovu takový šmrnc, že se v něm budete cítit doslova jako na zámku. Pokud ho chcete povznést na lepší úroveň a přitom vybrat spolehlivé a dlouhotrvající řešení, vyberte si z různých druhů materiálů látkových tapet. I ty však mají své pro a proti.

Tapetová akademie. Vše, co o tapetách potřebujete vědět, najdete na jednom místě!

Zdroj: Youtube

Výhody látkových tapet

Opravdu široká barevná a vzorová paleta není jediný důvod, proč byste o látkových tapetách měli uvažovat. Textil izoluje zvuk. Telefonování, hraní dětí i hlučnější párty tak dokonale tlumí. Je také skvělým izolantem tepla. A to ocení nejen vaše peněženka. Jsou stálé, vydrží opravdu dlouhá léta ve stavu, ve kterém jste je koupili. Nesmršťují se ani neblednou. Jejich údržba je snadná, protože odolají chemickému čištění. Tapety dokonale skryjí praskliny i zašedlá místa po prastaré výmalbě. Speciální povrch na jejich instalaci nepotřebujete. Pěkně sednou na sádrokarton, beton i nábytek. Už jsme zmiňovali jejich luxusní vzhled?

Nevýhody látkových tapet

Před nákupem byste však měli vzít v potaz také nevýhody, které vás mohou nakonec přesvědčit o jiném způsobu osazení stěn pokojů. Látkové tapety jsou poměrně těžké, ale právě díky tomu perfektně izolují váš byt. Textil přitahuje prach a snadněji se špiní. Některé druhy však jsou potažené teflonem, který znečištění zabraňuje. Látkové tapety nejsou vhodné do jakékoliv místnosti, protože dobře sají pachy a vlhkost. Proto je neplánujte do kuchyně ani koupelny. Vypadají draze a také drahé jsou. Rovněž jejich instalace není nic jednoduchého. I kvůli tomu je lepší, když ji přenecháte zkušenějším.

Zdroje: ibuilder-cs.techinfus.com, bydleni.instory.cz