Obliba výrobníků sody stále stoupá. Jejich obsluha je jednoduchá a design některých výrobníků z nich navíc dělá ozdobu interiéru. Největší výhodou je však úspora času, financí a přírody. Průměrná česká domácnost ročně vyhodí přibližně 1200 PET lahví od sycených limonád. Za týden si pak čtyřčlenná rodina donese domů až 17 litrů sycených nápojů. Poslední dobou se však stále více prosazuje udržitelný způsob života v podobě konzumace kohoutkové vody nebo využívání výrobníku sody.

Jak funguje výrobník sody

Jedná se o alternativu perlivé vody v PET lahvích. V základní výbavě tohoto spotřebiče najdete bombičku s potravinářským plynem CO2, který přemění čerstvou kohoutkovou vodu na perlivý nápoj. Jedna náplň bombičky vystačí na výrobu až 80 litrů nápoje, což odpovídá přibližně 180 plechovkám limonád o objemu 0,44 l. Bombičku lze následně doplnit a je znovu připravena k použití. Při maloobchodní ceně 199 Kč za novou plynovou náplň vás tak jeden litr vlastní perlivé vody vyjde na necelé 3 Kč. Uhlíková stopa výrobníků sody je navíc až o 70 % nižší než ta, kterou zanechává výroba jiných bublinkových nápojů prodávaných v PET lahvích.

Podívejte se na video, jak vyměnit bombičku:

Zdroj: Youtube

Další výhody

1. Díky výrobníku sody šetříte místem ve své kuchyni, protože nemusíte skladovat lahve s vodou a limonádami. A k tomu si ještě přičtěte místo, které zabírají použité PET lahve, s nimiž musíte chodit ke vzdálenému kontejneru.

2. Pokud máte rádi ochucené limonády, můžete si vybrat z celé řady příchutí koncentrovaných sirupů. Mezi nejoblíbenější patří příchutě pomeranč, cola, nebo tonic. Pro přípravu nápojů můžete samozřejmě také použít váš domácí, nebo oblíbený kupovaný sirup. Vždy ale sirup nalévejte až do nasyceného nápoje!

3. Domácí limonáda je vždy čerstvá a právě tak nasycená, jak si přejete. Sami si zvolíte počet bublinek v nápoji i množství sirupu, kterým ochutíte svoji sodovku.

Zdroj: alza.cz, eleshop.cz