K výsevu zeleniny budete potřebovat vhodný typ substrátu. I proto není vhodnou volbou univerzální substrát z obchodu. Substráty určené k výsevu jsou namíchané ze světlé a tmavé rašeliny, jílu a křemičitého písku. Obsahují také minerální hnojiva, ta jsou důležitá pro růst vegetace v prvním měsíci. Takovýto substrát můžete koupit v zahradním centru či hobbymarketu. Nebo si jej namíchat doma.

Něco o substrátech můžete zjistit i tady:

Zdroj: Youtube

Kupovaný substrát obsahuje důležité látky

Důležitou vlastností kupovaného substrátu je obsah hub rodu Trichoderma. Tyto houby významně potlačují rozběh houbových chorob, ty jsou pro rostoucí semenáčky nebezpečné. K těmto chorobám patří hlavně druh hub Fusarium, které způsobují padání klíčních rostlin. Tato choroba je známá zejména na přemokřených výsevech, které nejsou dostatečně větrány.

Druhý typ hub, které substráty obsahují, je rod Metarhizium. Tyto houby dokážou klíčící zeleninu ochránit před napadením některými hmyzími škůdci. Jedná se o drátovce, lalokonosce a další.

Nevýhoda kupovaného substrátu

Kupované substráty však mají i několik nevýhod – jednou z nich je jejich postupné slehávání. Nezbytné je pravidelné a opatrné kypření, dále pak otevírání krytů před výsevy. Díky tomu nebude celá vegetace trpět postupným přemokřením a dojde k přirozenému odpařování vláhy.

Výroba domácího substrátu je jednoduchá

Kvalitní substrát si můžete vyrobit také doma, bude vám stačit pár surovin. K výrobě budete potřebovat 1 díl kvalitního kompostu, 1 díl zahradní půdy (ideální je půda z krtinců, je skvěle prokypřená) a 1 díl písku. Jako provzdušňující prvek může sloužit perlit.

Při výrobě domácího substrátu je nutné všechny složky kromě písku a perlitu přesít. Namíchanou směs vydezinfikujte – v horkovzdušné troubě při teplotě alespoň 70 °C. Směs prohřívejte alespoň půl hodiny, prohřátí směs zbaví zárodků plevelů a hub. Po vychladnutí můžete substrát používat jak na výsev, tak pro pokojové rostliny i balkonové rostliny.

Zdroj: priroda-zahrada.cz, ireceptar.cz