V první řadě je nutné zdůraznit, že jitrocel je jedlý v celé své podobě - od kořenů až po semínka. Mladé listy lze použít do salátů nebo je připravit na pánvi s trochou olivového oleje. Semínka jitrocele můžete nasušit a použít jako náhražku lněných semínek. Z květů jitrocele lze vyrobit aromatický sirup, který je výborný samotný, ale i jako doplněk do čaje nebo limonády.
Jak naložit s jitrocelem a jaké účinky má?
Kde se sbírá jitrocel?
Jitrocel najdete snadno a téměř všude. Roste na loukách, v parcích, podél cest, dokonce i na zahrádkách. Důležité je, že ho sbíráme na místech, kde není kontaminován auty, průmyslovým znečištěním nebo domácími mazlíčky. Jitrocel se nejlépe sbírá na jaře, kdy jsou listy nejmladší a nejchutnější. Ovšem může se sbírat celoročně. Jen těch látek v něm není už tolik.
Kdy užívat jitrocelový sirup?
Jitrocelový sirup je výborný na podzim a v zimě, kdy je třeba posílit imunitní systém a zmírnit příznaky nachlazení a kašle. Ne nadarmo je jistrocel součástí většiny profesionálních léčiv na kašel. Sirup uchovávejte na chladném a tmavém místě a vydrží vám klidně rok. Je také skvělým doplňkem do různých nápojů, od horké čokolády po koktejly!
Zdroj: mommypotamus.com, oilsandplants.com