U fasády s kontaktním zateplením při nevhodně zvolené tloušťce izolantu zdiva nebo při neodborném provedení se může rosný bod posunout k povrchu vnějšího zdiva a hrozí vznik kondenzace mezi izolantem a zdivem. Při použití polystyrenu jako izolantu s vysokým difuzním odporem je sice dům zateplen, ale je také zamezeno přirozenému odparu vlhkosti ze zdiva, což obzvláště u starších domů může způsobit výskyt plísní v interiéru.

Provětrávané fasády jsou konstruovány tak, že povrchová vrstva fasády není v přímém kontaktu s izolací zdiva, mezi izolantem a fasádním povrchem je vzduchová mezera s komínovým efektem, pomocí které se odvádí vzduch a vlhkost. Výhodou tohoto řešení je mimo jiné zamezení přehřívání zdiva a izolantu v letních měsících. Fasáda je však stále součástí obvodové stěny, a proto se musí konstrukce posuzovat jako celek z hlediska konstrukčního, tepelně technického, vlhkostního a statického.

Teplo

Součástí skladby fasády je tepelná izolace. Ta musí být vhodná do provětraných fasád a opatřena hydrofobní úpravou. Nejčastěji jsou používány tepelné izolační desky z minerálního vlákna, jejichž rozměru se přizpůsobuje podkladní rošt. Variantně lze použít i tepelné izolace na bázi EPS, XPS či jiné, ale tyto izolanty však mají vysoký difuzní odpor, a brání tak snadnému pronikání vodní páry z interiéru do exteriéru. Tím se významně znehodnocují přednosti provětrávané fasády.

Při posouzení a výpočtu celkového koeficientu prostupu tepla je nutné vzít v úvahu i negativní vliv kotvicích prvků nebo kotvení použitého roštu. Do skladby fasády se často navrhuje krycí difuzně otevřená fólie, která z exteriéru zakryje tepelnou izolaci a zabraňuje jejímu poškození nebo zaprášení. Při realizaci je třeba pečlivost při fixování izolace, desky musí být na sraz, bez jakýchkoliv škvírek. Křížový dřevěný rošt má výhodu v provedení izolace z desek ve dvou vrstvách kolmo na sebe, takže veškeré spáry jsou vzájemně překryty druhou vrstvou izolantu.

Čím obložit?

Obkladových materiálů pro provětrávané fasády je ohromné množství - od dřeva, hliníku, cementových, vláknocementových, kompaktních desek, kompozitních desek, po keramické, betonové, umělý kámen nebo kamenné desky. Před rozhodnutím o jejich použití je nutné ověřit si výhodnost a ekonomičnost pro daný tvar fasády objektu. Např. při použití obkladových desek je vhodné respektovat rozměry dodávaných desek a předcházet zbytečným prořezům, jednoznačně je třeba před realizací zpracovat obkladový spárořez.

Infobox

O tom, jaká je skladba provětrávané fasády, jaké jsou správné obkladové materiály i izolace, to se dozvíte v časopisu Dům & Zahrada 6/23, který vyjde 18. 5.