Jak poznáte rez hrušňovou?

Rez hrušňovou rozpoznáte velmi snadno – a to podle jasně žlutých až oranžových skvrn. Ty se tvoří na listech, větvičkách, větvích i plodech. Příznaky choroby se objevují nejčastěji brzy po skončení kvetení, kdy se na plodech začnou objevovat nažloutlé skvrny. Dále dochází k deformaci plodů a jejich opadávání ze stromů.

Spousta plodů, které jsou napadeny silně, se však mumifikuje na místě. A ze stromu nespadnou. Pokud je strom napaden silně, skvrny se začnou tvořit i na listech a větvičkách. Kromě hrušní může rez napadnout také hloh, ryngle, jabloně, kdouloně a jeřáby.

Dejte si pozor na jalovec

Gymnosporangium sabinae, dvoubytná rez, způsobuje rez hrušňovou. To, že je dvoubytná, znamená, že má tato houba ve svém vývojovém cyklu jak hostitele, tak i mezihostitele. Hostitelem bývá v tomto případě jalovec. Mezihostitelem bývá hrušeň. Pokud se chcete zbavit rzi na hrušni, musíte se jí zbavit nejprve na jalovci.

Proč se rzi tolik daří?

Tam, kde se jalovec a hrušeň nacházejí alespoň 150 až 200 metrů od sebe, tato houba prosperuje. Občas se to může stát i u stromů vzdálených více než 200 metrů. Příčinou prudkého nárůstu rzi hrušňové je zejména stále oblíbenější výsadba jalovců v soukromých zahradách, ale i v zahrádkářských koloniích. K jejímu šíření přispívá také počasí – k infekci dochází za teplého a deštivého počasí při teplotách ovzduší kolem 18 °C, ale i v době kvetení hrušní.

Nutnost odstranit hostitele

Bohužel se rzí hrušňovou nelze bojovat s chemickými prostředky jako u jiných chorob. Jedinou funkční ochranou je odstranění náhradního hostitele. Pokud jej odstranit nemůžete (jedná se například o sousední pozemek), musíte odstraňovat alespoň napadené listy a větvičky.

U jalovců se v místech napadení tvoří na borce zduřeniny, ty během vegetačního období zasychají, načež se tvoří strupy a rány, ty mohou být napadeny dalšími chorobami. Dochází k zakrnění či úhynu rostlin. Jako řešení se jeví vzájemná izolace hostitele a mezihostitele. Minimální odstup by měl být alespoň 200 metrů, ideálně však 500 či kilometr.

Zdroj: ireceptar.cz