Počet lidí s cukrovkou každý rok https://stoupá. Jen za poslední tři dekády se jejich počet u nás ztrojnásobil. Přitom jednou z nejlepších prevencí je zdravý životní styl, zejména pohyb a strava včetně zeleniny.

Kolem toho, co lidé s cukrovkou mohou jíst nebo nemohou, koluje mnoho mýtů. Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Co zařadit do jídelníčku?

Lidé trpící diabetem mellitus, neboli cukrovkou, mají jednoduše řečeno potíže s metabolismem sacharidů. Obecně se cukrovkářům doporučuje přejít na diabetickou dietu, která spočívá především v omezení konzumace velkého množství rychlých cukrů. Jídelníček by měl být pestrý a neměly by chybět ryby, celozrnné těstoviny, bulgur, jáhly, bílé jogurty, acidofilní mléka, čerstvé i zrající sýry nebo libové bílé maso.

Cukrovkář může konzumovat jak ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou borůvky, pomeranče, jablka nebo borůvky, tak některé druhy zeleniny. Zeleninu lze konzumovat jak čerstvou coby přílohu či samostatně, nebo tepelně upravenou jako součást rizota, těstovin nebo jiného pokrmu.

Pusťte se do listové zeleniny

Diabetici určitě neudělají krok vedle, pokud do svého jídelníčku zařadí špenát, rukolu, kapustu nebo mangold. Tyto druhy listové zeleniny obsahují málo kalorií a sacharidů. Naopak jsou díky vyššímu obsahu polyfenolů, hořčíku a vitaminu C účinnými antioxidanty.

Některé druhy listové zeleniny mají i mnoho dalších výhod. Tak například listová kapusta a rukola posilují imunitu, zatímco špenát pomáhá čistit játra i krev.

Brokolice, mrkev nebo paprika

Diabetici nic nezkazí ani tím, když do svého jídelníčku zařadí brokolici. Ta je bohatá na vitamin C, vitamin K, draslík a železo. Brokolice je vhodná pro cukrovkáře zejména díky látce sulforafan, která chrání krevní cévy a podporuje produkci ochranných antioxidačních enzymů.

Vedle brokolice se diabetikům doporučuje konzumace mrkve, papriky nebo okurky. Ty podobně jako brokolice snižují hladinu cukru v krvi. Navíc v sobě mají málo sacharidů, které diabetici hůře odbourávají. Tyto potraviny lze snadno zpracovat jako součást pokrmu nebo jako přílohu či je lze konzumovat samostatně.

Zdroje: novinky.cz, vitalweb.cz,