Vaječné žloutky obsahují bílkoviny, cholesterol, lecitin a minerální látky jako železo, zinek nebo fosfor. Jsou tak zdrojem mnoha užitečných živin. Ovšem není žloutek jako žloutek. Jejich kvalita se částečně odvíjí od toho, čím byly slepice, které vejce snesly, krmeny.

A jak často bychom měli vejce konzumovat? To se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co barví žloutky?

Barvu žloutku ovlivňuje především množství beta-karotenu, který je obsažen v krmení pro slepice. Čím více ho je, tím výraznější je barva žloutku. Karotenoidy fungují jako přírodní barvivo, které různé potraviny včetně žloutku žlutí do syté barvy.

Špatná péče o slepice vede k mdlým žloutkům

Právě způsob chovu a poskytovaná strava ovlivňují zdraví slepic, a tedy i vajec, která snáší. Pokud v supermarketu kupujete vejce z velkochovu, kde na sobě namačkané slepice nikdy neviděly kvalitní potravu, jako jsou krmiva nebo pamlsky v podobě škvarků nebo zeleniny, pravděpodobně na vás po rozklepnutí vajíčka vykoukne žlutý a mdlý žloutek. Taková slepice nežila v důstojných podmínkách, nedostávala kvalitní stravu a logicky tak nemůže poskytnout kvalitní vejce.

Na druhou stranu způsob chovu slepic není jediné, co ovlivňuje barvu žloutku. Některé společnosti žloutek dobarvují uměle chemickými látkami nebo řasami, aby vypadaly zdravěji. Takový žloutek má zpravidla velmi sytě (až nepřirozeně) oranžovou barvu.

Zdravý žloutek je sytě žlutý

Jaký je tedy ideální žloutek? Ten, který obsahuje mnoho živin. To na první pohled nepoznáte, ale návodným indikátorem vám může být tmavě žlutá barva žloutku. Pokud narazíte na středně tmavý žloutek, slepice byla pravděpodobně krmena kukuřicí a vojtěškou. Zpravidla tato vejce pochází od slepic z volných výběhů, kde se mohou volně pást a pochutnávat si na žížalách a broucích.

Zdroje: integrazabcice.cz, vyzivaspol.cz, slepicar.cz, prostreno.cz