Zvlhčovač vzduchu je vítaným pomocníkem do každé domácnosti či na pracoviště, kde se nám dlouhodobě nedaří dosáhnout doporučované úrovně vlhkosti vzduchu. Ideální vlhkost vzduchu se udává v rozmezí 40–60 %, což je někdy těžké udržet, zvlášť když začíná topná sezona a v domácnostech se méně větrá, případně pokud se používá klimatizace, která vzduch vysušuje.

V suchém vzduchu trpí lidé i rostliny

Suchý vzduch skutečně způsobuje lidskému organismu nemalé problémy, ať již je to vysušená pleť a vlasy, což bychom ještě mohli považovat za kosmetický problém, nebo podrážděné oči, sucho v krku a nose, popraskané rty a bolavé dutiny, které už dokážou řádně potrápit. Suchý vzduch zhoršuje problémy s dýcháním, neboť dráždí sliznice dýchacích cest, takže negativně ovlivňuje kondici astmatiků, alergiků (obzvlášť v létě, kdy je ve vzduchu vyšší koncentrace pylů) nebo těch, kdo trpí atopickým ekzémem. Suchý vzduch také zhoršuje kvalitu spánku a zvlášť u dětí snižuje jejich obranyschopnost, neboť vysušená a podrážděná sliznice dýchacích cest má menší schopnost zachycovat škodlivé viry a bakterie. Suchý vzduch však neškodí jen lidem, ale také například mnoha pokojovým rostlinám.

Výběr zvlhčovačů je nepřeberný

Pořízení zvlhčovače se proto nabízí jako ideální varianta řešení tohoto problému, která prospěje našemu zdravotnímu stavu, zkvalitní náš spánek, mimo jiné může zlepšit problém s chrápáním, a prospěje naší imunitě. Sortiment nabízených zvlhčovačů je skutečně široký a rozhodně nemusíme zůstávat jen u starého známého odpařovače na topení, který je sice osvědčenou klasikou, ale v porovnání s elektrickými spotřebiči svou výkonností zaostává.

Oproti tomu moderní spotřebiče disponují řadou zajímavých funkcí, které je činí výkonnějšími a uživatelsky přívětivějšími. Mohou se samy vypnout po uplynutí doby, kterou si určíme, dovedou vyčistit vzduch od kladných iontů, které lidskému organismu neprospívají, samy měří a ukazují vlhkost vzduchu v místnosti a udržují námi nastavenou požadovanou hodnotu, což je velmi prospěšná funkce, neboť i tady platí, že všeho moc škodí, a příliš vysoká vlhkost nebude prospívat ani našemu zdraví, ani vybavení místnosti. Některé přístroje spojují svoji funkci i s aromalampou a kromě zvlhčení vzduchu nabídnou i blahodárné účinky do vzduchu rozptýlených éterických olejů. Cena závisí na výkonnosti a vybavenosti, od jednoduchých zvlhčovačů za několik stokorun až po sofistikované přístroje atakující svou cenou deset tisíc korun. Vybrat si může opravdu každý.

Jen čistý zvlhčovač nám skutečně prospěje

Ovšem zvlhčovač nám bude dobře sloužit, pouze když budeme dodržovat několik zásad. Tou hlavní je čistota samotného zvlhčovače. Nádržku na vodu je potřeba udržovat v čistotě, neboť v znečištěné nádrži se mohou množit plísně, bakterie a další škodliviny. Kontaminovanou vodu z takové nádrže potom rozhodně nechceme v podobě vodní páry dýchat. Je proto nezbytné nádržku na vodu pravidelně čistit, stejně tak čistit nebo měnit filtry, pokud je zvlhčovač má. Někteří výrobci také doporučují používat do zvlhčovačů destilovanou vodu, neboť běžná voda z kohoutku obsahuje minerály a další částice. Pokud se taková voda přemění v páru, tyto částice se potom v místnosti usazují v podobě prachu, který dýcháme.

Zdroje: homebydleni.cz, proalergiky.cz