Prostřednictvím obkladů stěn a detailů konstrukce je možné výrazně změnit vzhled i vlastnosti vnější obálky domu. Materiály použité pro obklad ovlivňují pocity uživatelů nemovitosti či vjemy, jaké dům vyvolává navenek. Dřevěné fasády se podílí i na zvyšování tepelně-izolačních vlastností budov, chrání stavby proti mechanickému poškození či proti působení klimatických vlivů.

Exteriérové obklady

Dřevěné obklady vnějších betonových, zděných či hrázděných stěn v kombinaci s anorganickým materiálem plochy opticky rozčlení, zvýrazní detaily a dodají celku na dynamičnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Základním materiálem pro exteriérové dřevěné obklady je masiv - z místních dřevin především borovice a smrk, pro svou kvalitu a texturu jsou vyhledávány modřín, bříza a dub. Ovšem obklady z těchto dřevin je nutné velmi dobře povrchově ošetřit vhodnými impregnačními prostředky, a současně dodržet konstrukční postup umístění jednotlivých prvků tak, aby se voda nedržela v prohlubních či nezatékala pod obklad, ale stékala volně po povrchu dolů.

Pro externí obklad fasád lze také použít odolnější dřeviny - severské či tropické druhy (sibiřský modřín či skandinávský smrk, případně vůči hnilobě odolný červený cedr), některé z nich mohou být ponechány bez jakékoli povrchové úpravy a během doby pak působením slunce a deště mění vzhled, což dodává stavbě patinu. Výhodou je velmi nenáročná údržba, nevýhodou vyšší cena.

Použít lze i takzvané modifikované - tlakově impregnované nebo tepelně upravené dřevo. U tlakově impregnovaných obkladů pronikají ochranné impregnační prostředky působením tlaku a vakua do hloubky prvku, přičemž kvalitu impregnace ovlivňují nejen tyto postupy, ale také typ dřeva a použitý ochranný prostředek. Thermowood - tedy tepelně upravené dřevo jsou běžné dřeviny, jejichž povrchová struktura je změněna působením tepla a vlhkosti. Tyto procesy zlepšují trvanlivost a mechanické i fyzikální vlastnosti dřeva.

Příště: Dřevěné obklady fasád II. - Konstrukční postupy

Text: Dana D. Daňková Foto: Dana D. Daňková, Penatus, s. r. o., Voivo