Také vám už přítomnost komárů na vaší zahradě pije krev? A to doslova? V tom případě pro vás máme potěšující zprávu – můžete se jich zbavit bez repelentů, ale i chemických odpuzovačů hmyzu. Stejnou službu vám mohou nabídnout i nejrůznější rostliny. Víte, které to jsou?

Citronová tráva

Pokud hledáte rostlinu, která komáry s jistotou odpudí, doporučujeme vám citronovou trávu (citronellu). Ta bývá obsažena v nejrůznějších sprejích, svíčkách a dalších výrobcích působících proti komárům. Má příjemnou citronovou vůni, zasadit ji můžete do záhonu, truhlíku, ale klidně i květináče. Použít ji můžete také při vaření. Jedinou nevýhodou citronové trávy je fakt, že nepřežije zimu venku.

Levandule

Levandule je nejen krásná na pohled, ale navíc i nádherně voní. Zatímco nám se její vůně líbí, komáři ji nesnáší. Levandule produkuje éterické oleje, které jsou používány pro své uklidňující účinky.

Šalvěj

Šalvěj můžete na své zahradě pěstovat v okolí míst, kde trávíte čas – případně ji můžete usušit a použít k výrobě domácího spreje proti hmyzu. Zemitá vůně šalvěje při hoření zahání hmyz, tyto účinky jsou však spíše krátkodobějšího rázu.

Měsíček lékařský

Další rostlinou, jejíž pomocí můžete bojovat proti komárům, je měsíček lékařský. Tato jednoletka s krásnými květy se snadno pěstuje a dobře se jí daří jak v záhonu, tak i v různých nádobách nebo jako součást zeleninové zahrady. Kromě komárů dokáže odpudit i spoustu jiných škůdců.

Rozmarýn

Rozmarýnu se nejlépe roste v teplejším a sušším podnebí. Pěstovat ho můžete například na terase v květináči. Nejen že odpudí komáry, ale navíc jej můžete používat také v kuchyni.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz