Pro pěstování v podmínkách české zahrady budete nejspíš vybírat jen mezi dvěma druhy. Pro bambusový lesík se doporučuje Phyllostachys, který vytváří typické vysoké tyče, živý plot bývá hezčí z bambusu Fargesia, jenž roste v trsech. Sazenice Phyllostachys stačí sázet asi 150 cm od sebe, mezi Fargesiemi ponechte rozestup 1 metr. Pokud na živý plot opravdu spěcháte, pro rychlejší zahuštění můžete vzdálenost mezi sazenicemi zmenšit o půl metru.

V případě Phyllostachysu je vhodné zakopat pod zem protikořenovou zábranu, která bambusům vyhradí určitý prostor a zabrání jejich nekontrolovanému šíření do okolí.

Ačkoli je možné bambusy vysazovat v průběhu celého léta do září, nejlepším měsícem pro jejich výsadbu je květen, kdy slunce není ještě v plné síle a sazeničky dosud pěstované nahusto vedle sebe neutrpí šok z náhlého přísunu světla. Sázejte je raději ve dnech, kdy je pod mrakem, a před výsadbou je krátce namočte v kýblu s vodou. Je lepší vybírat sazenice holé a se silnějšími kořeny, než aby měly lístky, ale kořínky slabé. Zpočátku potřebujeme, aby co nejdříve zakořenily, olistění přijde brzy samo.

Bambusy zasazené v květnu si přes léto vytvoří dostatečně silný kořenový systém a budou mít větší šanci přežít českou zimu. Nevadí jim ani tak nízké teploty, jako spíš nedostatek vody ve zmrzlé půdě. Od začátku je mulčujeme a pravidelně zaléváme. Ale pozor, velká potřeba vody neznamená, že bambusy mají stát v bahně. Těžká jílovitá půda jim vyloženě nesvědčí.

Z živin potřebují bambusy hlavně dusík, koncem léta je pak dobré jim dodat hnojivo s obsahem draslíku pro podporu vyzrávání stébel. Fargesie rostoucí ve volné půdě přihnojovat ani nemusíme, postačí jim listí, které z nich opadává, případně jim můžeme dopřát posekanou trávu.