Etiketa je moc príma. Dává našim činům směr a tvar a je dobrým konverzačním tématem. Má také své ikony, jako třeba současného Špačka nebo dávno zesnulého Gutha-Jarkovského, kteří vždycky vědí, kde je pro každý společenský úkon norma. Před nejdůležitější večeří roku se klidně můžeme podívat do jejich slavných děl a prozkoumat, jak se prostírá slavnostní tabule, kdo si kdy sedá a z které strany se nalévá víno. Opravdu je to ten nejdůležitější večer v roce. Nese se v tempu radostném, ale mírně napjatém.

ČTĚTE TAKÉ:

Nože vpravo, vidličky vlevo

Jak vypadá správně prostřený stůl, to najdete na internetu na dvě kliknutí. „Talíře i příbory se umisťují vždy 2-3 centimetry od hrany stolu, jejich dolní konce musejí být vždy v jedné linii, nůž se dává ostřím dovnitř, nedoporučuje se dávat najednou na stůl více než tři příbory…“ Je toho spousta, co byste mohli dodržovat, aby vaše tabule byla dokonalá. Ze všech doporučení si naberte na bedra jen tolik, abyste to unesli, co neunesete, rozdělte na ostatní členy rodiny, a zbytek pusťte z hlavy. Nože mohou být klidně ostřím ven, a jestli lžíce má být vpravo, nebo rovnoběžně se stolem, je „téma ke kafi“.

Děti do práce, sentiment stranou

Zapojte do práce děti. Od tří do třiceti mohou vždycky přispět svým dílem. Budou pak hodnější, méně prostořeké a uznalejší, protože si budou výsledku s vlastním podílem jednoduše vážit. Činností, které jim můžete půjčit, je na stole spousta. Ty malé můžou jen skládat ubrousky, ty větší rovnat příbory a klidně pravítkem měřit, jestli jsou dva centimetry od hrany. Mohou leštit skleničky nebo žehlit ubrus. Štědrovečerní večeře je prostě o sdílení slavnostního okamžiku a veškerých příprav na něj.

Nezanedbat přípravu

Správná příprava na štědrovečerní večeři ve skutečnosti spočívá v tom, že si sednete a budete chvíli sedět. Někdo potřebuje psaný seznam, jiný si vystačí s klidným zamyšlením. Nejlépe již 22. prosince si vyhraďte chvilku klidu a v hlavě si pusťte film, kde se vám budou míhat všechny ty potřebné, ale netradiční rekvizity: kbelík na šampaňské, brčka pro děti, damaškové ubrousky, zapalovač na svíčky, cukřenka na závin, slavnostní cibuláková mísa... A všechno, co najdete z toho, co máte na seznamu, si 23. prosince připravte. Dejte si mrazit led, připravte si šampaňské, a pokud čekáte rodiče, zkontrolujte stav koupelny a záchodu. Ježíšek může přijít.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com