Punč, grog a svařák 9x jinak

Pití
Zvětšit fotografii

Autor:

Silvestr je ve znamení perlivého vína. Ale to se nedá pít celý večer. Zvlášť na horách, kde je zima, vlhko. Tak tady máte pár zajímavých tipů na tradiční horké alkoholické nápoje, ale v trochu netradiční podobě.

Víte, že punč pochází z Indie? Rozmanitost punče je ohromná. Základ je vždy destilát - většinou z rumu, případně z jiné lihoviny, jsou ale i recepty z vína. Dalšími přísadami jsou čaj, ovoce či ovocná šťáva, cukr, voda, ale může to být i mléko. Chybět nesmí samozřejmě citrón a koření. Tím bývá obyčejně skořice, hřebíček, kardamom, zázvor a vanilka. Hotový nápoj by měl obsahovat asi 30 % alkoholu. Do horkého punče ho přidáváme až jako poslední, aby nevyprchal a nepřišli jsme o patřičnou chuť a vůni. Punč se pije obvykle ze sklenic nebo skleněných šálků.

Punč 4x jinak:

Hořící punč: Na jednu sklenici tohoto nápoje budeme potřebovat 50 ml rumu, 50 ml citrónového sirupu, 100 ml vody, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 kolečko citrónu. Sirup svaříme s vodou a přidáme citrónovou šťávu. Hotový nápoj nalijeme do sklenice a ozdobíme kolečkem citrónu, polijeme rumem (ne tuzemským, nehoří), zapálíme a podáváme.

Pití

Autor:

Francouzský punč: Na tento punč je třeba 200 ml červeného francouzského vína, 150 ml vody, 150 ml griotky, 150 g práškového cukru, 3 lžičky citrónové šťávy. Cukr, červené víno a griotku smícháme s vroucí vodou, vzniklý nápoj ochutíme citrónem a můžeme podávat.

Anglický koloniální punč: Z 200 ml vody, 100 ml rumu, 40 ml brandy, 40 g práškového cukru, 3 lžic citrónové šťávy, špetky muškátového oříšku, 2 hřebíčků a kousku vanilky získáme anglický koloniální punč. Smíchaný cukr se šťávou z citrónu zalijeme vroucí vodou, do které přidáme koření. Nápoj necháme stát asi pět minut, poté se scedí. Před podáváním přidáme rum a brandy.

Vánoční punč: Na tento vánoční nápoj si připravíme 100 ml červeného vína, 100 ml čaje, 40 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, lžíci rozinek, lžíci na kostičky nakrájených sušených jablek, kousek badyánu, kousek zázvoru, kolečko citrónu. Rozinky a jablka namočíme na několik hodin předem do rumu. Do vína přidáme čaj, koření a citrón a přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme rozinky a jablka v rumu, případně podle chuti dosladíme a podáváme.

Rum s vodou není pořádný grog

Typicky zimním nápojem je grog, u nás obecně známý jako rum s vroucí vodou a cukrem. Ovšem jestliže chceme ochutnat opravdu jemný a lahodný nápoj tohoto typu, musíme mu věnovat více pozornosti. Základní lihovinou je obvykle rum, ale může to být například i whisky, calvados, případně becherovka či borovička a podobně. Ty lze navíc smíchat s některým ze sladkých likérů, například griotkou nebo přidat místo nich zkaramelizovaný cukr.

ČTĚTE TAKÉ:

Ze 150 ml smetany, 100 ml rumu nebo whisky, třtinového cukru (podle chuti), skořice, hřebíčku, vanilky si pak uvaříme grog smetanový. Smetanu zahřejeme s kořením, necháme pět minut stát, koření vyjmeme, přidáme rum, osladíme podle chuti a máme lahodný vánoční nápoj na světě.

Na vánoční grog budeme potřebovat 50 ml rumu, 50 ml griotky, 150 ml vody, podle chuti třtinový cukr, 1 lžičku citrónové šťávy, kousek celé skořice, 3 hřebíčky, vanilku, plátek citrónu. Vodu svaříme s kořením, necháme pět minut stát, scedíme, přidáme citrónovou šťávu, griotku a rum, podle chuti přisladíme, ozdobíme plátkem citrónu a podáváme. Podobným způsobem lze připravit grog také z jiných druhů lihovin.

Vinný grog s bezinkovým sirupem připravíme z 200 ml červeného vína, 3 lžic bezinkového sirupu, 100 ml rumu, kousku pevné skořice, kousku badyánu, rovné lžičky zrníček kardamomu, kousku vanilky a dvou plátků citrónu. Víno zahřejeme s bezinkovým sirupem a kořením a necháme pět minut stát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme.

Nejoblíbenější je svařák

Pití

Autor:

Alternativou pro svařák může být horké portské, které má výraznější chuť. Bohužel je výrazně dražší. V našich zemích je svařák velmi oblíbený nápoj, častěji z červeného než z bílého vína, do něhož se přidává hřebíček a kousek celé skořice, sklenka se zdobí citrónem. Ačkoli se víno nazývá svařené, nápoj by se neměl ve skutečnosti vařit, ale zvolna ohřívat až k bodu varu, ovšem v žádném případě by neměl být pouze vlažný. Abychom však dosáhli opravdu výborné chuti, dáme si s přípravou horkého vína trochu práce. Zkusit můžeme třeba horké víno s pepřem a novým kořením, na které budeme potřebovat 300 ml červeného vína, 100 ml vody, 4 hřebíčky, 4 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, kousek pevné skořice, 2 lžičky medu a 2 plátky citrónu. Do hrnku dáme vařit vodu s kořením, po minutě prudkého varu přidáme víno a zahřejeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, osladíme, nalijeme do sklenic, přidáme plátek citrónu a podáváme.

Horké víno s kompotovanými třešněmi a ananasem je další zajímavou variantou, na kterou je potřeba 200 ml bílého vína, 100 g kompotovaných třešní a 100 ml šťávy z kompotu, plátek ananasu, 50 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky a 2 lžičky třtinového cukru. Do hrnce nalijeme víno, 100 ml šťávy z třešní, přidáme třešně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, na kostičky nakrájenou polovinu plátku ananasu, druhou polovinou ozdobíme sklenici a podáváme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

piti

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, designové úpravy bytu.