Ptačinec žabinec

Ptačinec, latinsky stellaria media, je všudypřítomný drobný plevel, kvetoucí drobnými lístky. Roste na jakémkoli vlhkém místě, v zahradách, na loukách. Můžeme ho najít i v zimě pod sněhem, takže tato rostlina nám může být celoroční zásobárnou cenných látek.

Léčivé účinky žabince

Tato bylina je bohatá na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kyselinu křemičitou, vitaminy C, E a další. Alternativní medicína žabinec používá k čištění krve a k léčbě všech kožních nemocí.

ČTĚTE TAKÉ:

Čerstvá žabincová šťáva

Tento přípravek výborně rozpouští hleny, dále čistí krev a je mírně močopudný. Šťávu si připravíme tak, že tuto léčivku odšťavníme v odšťavňovači nebo ji rozmixujeme s troškou vody. Užíváme pětkrát denně jednu čajovou lžičku.

Ptačinec v kuchyni

Ptačinec můžeme přidávat do salátů, pomazánek, polévek i k masu.

Kopřiva

Kopřiva je rozšířeným plevelem po celé Evropě. Na jaře se trhají čerstvé mladé špičky, protože obsahují velké množství vitaminu C, E a B12, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, železo, hořčík, vápník, křemík, mangan, lecitin a látky zamezující růstu a množení bakterií.

Kopřiva v kuchyni a její léčivé účinky

Spařenou a nakrájenou kopřivu přidáváme do zeleninových salátů, nápojů, omelet, polévek a špenátu.

Šťáva z kopřivy velmi účinně snižuje příznaky alergií (svědivost, rýmu, ,,pšikání" ). Stačí si dát jedenkrát denně jednu čajovou lžičku (lžička by ovšem neměla být kovová – ničí účinky) po celou sezonu. Natrhejte si každý den pokud možno čerstvé rostliny na co nejčistším místě.

Kopřivový čajík

Hrst opláchnutých kopřiv spaříme 3 dl vařící vody, necháme asi 5-10 minut louhovat, scedíme a vypijeme nalačno. Tuto kúru můžete praktikovat denně po dobu 3 týdnů. Při pravidelném dodržování tohoto postupu již brzy pocítíme příliv energie, síly a příjemného osvěžení. Navíc se nám projasní pleť a s potěšením zjistíme, že se cítíme skvěle.

Vitaminová bomba

Deset hrstí mladých vrcholků kopřiv odšťavníme v odšťavňovači. Hotovou šťávu uschováváme ve skleněné nádobě v lednici. Denně užíváme jednu až tři čajové lžičky. Tento nápoj čistí krev a pomáhá při alergiích (přírodní histamin). Mohou ho užívat i malé děti od jednoho roku v množství půl čajové lžičky denně.

Očistný nápoj

60 ml čerstvé mrkvové šťávy, 50 ml chřestové šťávy, 15 ml šťávy z kopřivy. Smícháme dohromady a pijeme pravidelně po dobu čtrnácti dnů.

Jarní koktejl

2 lžíce mladých špiček kopřivy společně se dvěma lžícemi pampeliškových lístků rozmixujeme v 500 ml vody a necháme 4 hodiny odstát. Potom přecedíme přes plastové sítko a po doušcích vypijeme. Tento nápoj bychom měli užívat denně po dobu sedmi dní.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com