Fürth je malé městečko poblíž Norimberku. Dnes je to jeho předměstí, protože sem jezdí od hlavního norimberského nádraží metro. Fürth s Norimberkem lehce soupeří – škádlí se podobně jako mladší sourozenec se starším a rozumnějším. Fürth je rozhodně menší, a to mu za druhé světové války pomohlo. Daleko méně se tady bombardovalo, a tak je město zachovalejší. O tom je to škádlení: čí centrum je lepší, zda to větší norimberské, nebo původnější fürthské.

Historie zeleninové show

Každý podzim už skoro sto let se tady koná pouť. Tradice byla založena v roce 1817 a její historie je následující. O dva roky dříve byla velmi mizerná úroda. K nepřízni přírodních podmínek se ještě přidalo drancování Napoleonových vojáků. O rok později v roce 1816 bylo příšerné počasí – napřed dlouhotrvající mrazy, pak kroupy a nová zima přišla hned na začátku listopadu. Byl strašný hladomor, ale příroda se umoudřila a následujícího roku byla úroda dobrá. Lidé se spontánně radovali a vyjeli s vozy naloženými úrodou na hlavní ulici města Fürthu, aby se pochlubili a aby se radovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevynechat průvod

Pouť je zasvěcena svatému Michalovi, jehož svátek připadá na 29. září. Pouť začíná obvykle v sobotu, což letos připadá na 28. září. Hlavní centrum města obsadí pouťové atrakce. Je tu všechno, co si dovedete představit. Střelnice a prodejny cetek jsou stejné jako všude v Evropě. Za pozornost stojí místní specialitky. Jídla jsou opravdu vynikající, protože nabídka je velká a konkurence tlačí prodavače k zajišťování dostatečné kvality. A také je tu prostě čisté a spořádané Německo. Ochutnat musíte místní bílé klobásky podávané v housce. Zapíjejí se pivem, protože Fürth je Bavorsko, nebo také burčákem, protože Fürth je ve Frankách, což je oblast, kde se daří i vínu. Jsou tu k mání všechny druhy perníkových srdcí, ale také hranolky nebo uzené ryby, pražené mandle v cukru… no prostě dokonalý pouťový sortiment.

Průvod traktorů

Na závěr celé pouti se koná průvod, což je opravdu neotřelá zábava. V průvodu se mezi mažoretkami a podobnou klasikou střídají nejrůznější zemědělské motivy. Nejkrásnější a nejmonumentálnější jsou alegorické vozy, na nichž jsou vytvořeny kreace z ovoce a zeleniny. Použito je všechno, co je na polích a v zahradách zrovna dostupné – nejvděčnějším materiálem jsou dýně, které jsou trvanlivé a zároveň hezky vybarvené. Uplatní se zlatavá cibule, červené ředkvičky i suché obilné klasy. Všechno je to velmi půvabné, včetně vesnické atmosféry pomalu se sunoucích „alegorických traktorů“. Maloměstská domáckost a upřímnost, originálnost, to všechno stojí za vidění.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com, foto: Tourist-Information Fürth