Paní Denisa nám napsala:

Dobrý den, prosím o pomoc při realizaci rustikální kuchyně ve starém rekonstruovaném domě... V příloze zasílám amatérský nákres o původním stavu kuchyně a plánované hrubé rekonstrukci. Nejde mi ani tak o rozvržení skříněk linky (ale i tak budu ráda za radu) jako spíš o správné využití prostoru v kuchyni - kam stůl, tvar linky... Děkuji za rady Denisa

Pro paní Denisu jsem vypracovala dvě varianty návrhu. Základem je kuchyňská linka do tvaru písmene „L“, s vysokými skříněmi na vestavěnou chladničku a potraviny.

V první variantě je jídelní stůl umístěný ke stěně, ve druhé přiléhá k ostrůvku. Ostrůvek je praktickým rozšířením pracovní plochy, která není v této kuchyni příliš velká (ale postačí). Barevné řešení je téměř shodné, liší se pouze v podlahové krytině (marmoleum versus vinylová podlaha), aby bylo vidět, jaký efekt má v interiéru pouhá výměna podlahy.

3D návrh kuchyně

Odstup kuchyňského ostrůvku od linky by měl být alespoň 90 cm. Maximální vzdálenost by zas měla být nejvýše 120 cm, větší už není tak praktická (člověk se při práci dost naběhá :-D). Ostrůvek je hluboký 60 cm, jídelní stůl pro 4 osoby by měl mít minimálně 120 cm, lépe 140 cm.

DALŠÍ NAŠE NÁVRHY KUCHYNÍ:

Všechny spotřebiče jsem navrhla vestavěné, trouba má rustikální vzhled. Ve variantě dvě je na ostrůvku použita kamenná pracovní deska, aby prostor nepůsobil příliš jednolitě díky dřevodekoru na podlaze, pracovní desce a obkladu za kuchyňskou linkou.

REDAKČNÍ TIP:

S izolací ROCKWOOL můžete z vašeho domu udělat klidné a útulné místo k bydlení, zachránit životy v případě požáru a měsíc co měsíc ušetřit na účtech za energie. Zateplením vašich domů můžete udělat něco pozitivního pro životní prostředí, protože izolace ROCKWOOL snižuje energetickou spotřebu na vytápění či chlazení a navíc je plně recyklovatelná. Izolace ROCKWOOL se vyrábí z přírodního kamene, který jí předává svou pevnost a skrytou účinnost.

***

Dvířka a korpusy kuchyně jsou v odstínu karamel, dřevěný stůl a židle jsou mořeny do stejného odstínu, avšak s viditelnou kresbou dřeva.

Doufám, že návrh bude pro paní Denisu užitečný, plný inspirace a že se jí bude líbit. A vám ostatním pravidelným čtenářům těchto stránek také.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz