Design vidíte hned, ale ještě důležitější je stabilita barové židle, která souvisí s konstrukcí, tvar sedadla, úhel opěradla, použití opěrek i celkové rozměry. Každou barovku byste si před nákupem měli osobně vyzkoušet.

Hledání optimální výšky

Vycházejte z výšky barového stolu či pultu. Má-li asi 110 až 115 cm, potřebujete dostat sedák barové židle do výšky kolem 75 centimetrů. Půjde-li o doplněk k pultu kuchyňského ostrůvku ve výšce asi 90 až 95 centimetrů, postačí, když bude sedák ve výšce kolem 65 centimetrů. Pozor i na hloubku a šířku, pro pohodlnější sezení je vhodný sedák kolem 40 x 40 cm (u tvaru čtverce). Všímejte si také úhlu mezi sedákem a opěrákem, aby nedocházelo k utlačování spodní strany stehen.

Kombinace se stolem

Při výběru barovky se ještě zajímejte o prostor mezi dolní hranou stolu, desky či pultu, a sedákem. Abyste se na židli pod stůl (desku) pohodlně vešli, mezi sedákem a dolní hranou má zůstat ideálně 25 centimetrů, minimálně 20 centimetrů. Pokud si vyberete verzi s područkami, ověřte si, jak dobře se vejde ke stolu (jak moc ji lze přisunout), nebo zda ji budete muset obcházet.
Každá židle potřebuje nějaký prostor i sama pro sebe plus pár centimetrů navíc, obecně jde o 55 až 60 centimetrů na šířku.

Hlavně bezpečně

Barové židle se nejčastěji prodávají s jednou středovou nohou, můžou být i výškově nastavitelné (ovládají se páčkou), nebo se čtyřmi nohami. Jsou-li nohy zkosené, nabízí lepší stabilitu. Zkosení se může týkat i jen zadních noh. V malé kuchyni však hrozí, že o šikmé nohy židlí zakopnete. Pak potřebujete dostatek místa také za nimi.
Drobný, ale praktický příspěvek nejen k bezpečnosti představují kluzáky, které plní ochrannou funkci, při manipulaci se židlí nepoškodíte podlahu, zároveň bude pohyb se židlí tišší. Vybírají se podle typu podlahové krytiny. Pokud materiál barovky neumožňuje přidání kluzáků, lze využít nalepení filcových podložek.


Jak moc bude pohodlná

U krátkodobého posezení barovka nepotřebuje opěrku zad ani čalounění, vždy by ale měla mít podporu pro nohy (některé barovky nabízí také možnost přidat okopovou lištu). Pokud budete u pultu či barového stolku pobývat častěji, zádová opěrka i čalounění se hodí. K diskuzi už jen zůstává, zda zvolit model s područkami, nebo bez nich. Podstatná je frekvence používání barovky.

Je opravdu pro každého?

Barovky jsou fajn v tom, že když jeden člen rodiny vaří, druhý (nebo návštěva) si může na ni usednout, a když si budou povídat, uvidí si do očí. Jde o psychologický efekt. Pro starší generaci, která řeší větší potíže s pohybem, nejsou ale vhodné, stejně tak byste na barovku neměli dovolit usedat malým dětem, ty mají přece vlastní židličky.

Vždycky, ale opravdu vždycky si barovou židli vyzkoušejte. Co vypadá hezky v prodejně, nemusí sedět (nejen) vašemu pozadí.

Zdroj: Designville.cz, Alax.cz