Stručný souhrn z článku:

  • Bulvový celer je univerzální kořenová zelenina, která je nejen kaloricky nenáročná, ale i bohatá na vitamíny a minerály s protizánětlivými účinky.
  • Lze ho využít v mnoha kuchyňských přípravách od syrových salátů po pečenou nebo smaženou variantu a je ideální pro krémové polévky nebo jako příloha k masu.
  • Recepty na krémovou celerovou polévku, pečený celer s rozmarýnem a celerové řízky ukazují jeho všestranné využití v kuchyni.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Bulvový celer patří mezi kořenovou zeleninu a jeho charakteristická chuť a vůně dodává šmrnc omáčkám a vývarům. Jeho potenciál je ale mnohem širší – za syrova se hodí do pomazánek a zeleninových salátů, například slavného Waldorfu.

Použít ho ale lze i k přípravě krémové polévky, řízků nebo hranolek, podávat ho můžete v podobě pyré jako přílohu k masu, výborně chutná také v karbanátcích.

Jak jednoduše očistit celer? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube


K přednostem celeru patří nízká kalorická hodnota – 100 g obsahuje pouhých 19 kcal. Obsah zdraví prospěšných látek je naopak vysoký – je vynikajícím zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku, najdete v něm i železo, vitamin C a vitamin A.

Má protizánětlivé účinky, působí jako antioxidant, pomáhá redukovat cholesterol a krevní tlak, působí močopudně a díky vláknině prodlužuje pocit sytosti a snižuje chuť na sladké.


Krémová celerová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 bulva celeru
  • 1 brambora
  • 1 větší cibule
  • 30 g másla
  • 800 ml vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • pažitka, petrželka nebo bazalkové pesto


Příprava:

1) Celer i bramboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte najemno.

2) V hrnci rozehřejte máslo a na mírném plameni orestujte cibuli. Jakmile začne lehce zlátnout, přidejte bramboru a celer. Krátce orestujte a zalijte vývarem.

3) Vařte 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.

4) Polévku rozmixujte dohladka a přidejte smetanu.

5) Dochuťte solí a pepřem a při podávání posypte čerstvými bylinkami nebo pokapejte pestem. Přidat můžete také opečenou slaninu.


Pečený celer s rozmarýnem

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 bulva celeru
  • čerstvý nebo sušený rozmarýn
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Příprava:

1) Troubu předehřejte na 220 ºC.

2) Celer omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky nebo hranolky.

3) V misce promíchejte celer s olivovým olejem, přidejte rozmarýn, sůl a čerstvě mletý pepř.

4) Celer rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby.

5) Pečte 20-25 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako chuťovku s jogurtovým dipem.

Celerové řízky

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1 bulva celeru
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej na smažení


Příprava:

1) Do většího hrnce dejte vařit vodu a 2 lžičky soli.

2) Celer omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 centimetr.

3) Plátky celeru vložte do vroucí vody a vařte 7-10 minut, aby mírně změkly.

4) Po vychladnutí plátky obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.

5) Smažte na oleji dozlatova z obou stran a podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.

Zdroj: www.nzip.cz, www.ireceptar.cz, www.bonappetit.com