O úžasných účincích citronu na různé zdravotní neduhy se píše pořád dokola, proto neškodí připomenout si, že nejde o zázrak. Dokonce ani v obsahu vitaminu C, kde ho předčí mnohé jiné potraviny. Proč tedy pít citronovou vodu?

Než vám to prozradíme, podívejte se na video, jak se dají pěstovat citrusy z řízků:

Zdroj: Youtube

Pozor na teplotu vody

Abyste vůbec dosáhli nějakého efektu, nestačí pár kapek citronové šťávy. Do hrnku s vodou poctivě vymačkejte alespoň polovinu citronu ideálně v bio kvalitě. Hlídejte si teplotu vody, měla by být vlažná až teplá. Kdybyste si dali studenou, organismus musí vyvinout mnohem více úsilí, aby ji v těle ohřál, čili zbytečně plýtvá energií. Ostatně vlažné vodě byste měli dát přednost před studenou po celý den.

Ranní rituál

Citronová voda nalačno má své opodstatnění. Po noci tělo potřebuje tekutiny a tohle je zdravé řešení. Lépe se nastartuje trávicí proces, dochází k podpoře peristaltiky střev a přirozenému vyprázdnění. Odpadní látky jsou více motivovány k tomu, aby odešly z těla. Citron svědčí játrům a žlučníku, také močovému ústrojí. Dokonce i srdci. A kdybyste kyselou vodu pili večer, mohli byste se zbavit nepříjemných nočních křečí v lýtkách.

Tohle nepřehlédněte

Až po vypití sklenky si s určitým časovým odstupem vyčistěte zuby. Kyselina citronová může při nadměrném pravidelném používání poškozovat zubní sklovinu a vést k přecitlivělosti zubů. To ale ovlivníte i tím, když budete kyselou vodu pít brčkem.

Další bonusy

Přestože najdete potraviny, které mají více vitaminu C, ani citron není v tomto směru k zahození. Když jste nachlazení, pomáhá neutralizovat volné radikály, je to přírodní antioxidant. Podporuje obranyschopnost, přispívá ke správné funkci kostí a chrupavek a dokonce omlazuje (povzbuzuje tvorbu kolagenu). Citronová voda je dobrá také na žaludeční nevolnost, při pálení žáhy a dokonce umí regulovat krevní tlak.

Přírodní „kamenobijec“

Některé odborné studie uvádí významně pozitivní vliv na ledvinové kameny. Podstatné je však větší množství citronové šťávy a ještě lepší bude, když sníte celý citrus. Ale stejně tak může jít o limetku nebo grapefruit. Citron je sice na chuť kyselý, přesto v těle působí zásadotvorně, což je další plus nejen pro močové cesty.

Něco je jasné, něco se řeší

Citron obsahuje hodně živin, mimo jiné i látku zvanou limonen, která má působit detoxikačně. Ale nespoléhejte se na to příliš, studie na tohle téma ještě neřekly poslední slovo. Kdežto o protizánětlivých účincích citronu netřeba pochybovat, proto se vyplatí popíjet citronovou vodu, když se doléčujete z nemoci či zranění. S jednou výjimkou: podle tradiční čínské medicíny byste citron neměli konzumovat, když máte teplotu.

Zdroj: verywellfit.com, ctidoma.cz