V Mnichově po olympiádě dodnes slouží Olympia Park, a to nejen sportu, ale také hudbě, najdete tu i restaurace či fotbalový stadion. V poslední době se přidala ještě nová stavba kampusu Technické univerzity, kde sídlí katedra tělovýchovy a sportu.

Moderní pavilon

Kampus se začal stavět v roce 2017, finální úpravy ještě probíhají, cílová páska ho čeká v příštím roce. Komplex je dílem architektonických studií Dietrich/Untertrifaller Architekten a Balliana Schubert Landscape.

Budova ze skla a dřeva připomíná výstavní pavilon o prostoru 180 x 150 metrů. Zaujme rovněž originální samonosnou střešní konstrukcí (19 metrů), která zčásti přesahuje venkovní sportovní areál. A teď si představte, že do tohoto objektu se vešlo 14 tělocvičen, 12 poslucháren, 15 diagnostických pracovišť, 300 kanceláří, několik dílen a samozřejmě i jídelna a univerzitní knihovna.

Hodně dřeva, hodně skla

Sportovní haly, prostory instituce a celá střešní konstrukce se řešily ze dřeva. „Volba tohoto materiálu umožnila vysoký stupeň prefabrikace, což zkrátilo čas potřebný k montáži, a dodalo také větší přesnost a vysokou účinnost. Halové části byly v provozu za pouhé dva měsíce,“ uvádí architekt Helmut Dietrich, který bude nejen o této stavbě přednášet na letošním Salonu dřevostaveb v Praze. Program této přehlídky současné architektury ze dřeva najdete zde.

Pro objekt je také typické nadstandardní prosklení. Díky tomu atria vedou až do středu budovy a snad všude se dostane přirozené světlo. Atria zároveň nabízí řadu míst pro setkávání studentů. Ti se navíc můžou dívat, jak se jejich spolužáci činí při sportovních soubojích nebo v době tréninků.

Nicméně centrální přístupová osa, ztužující schodišťová jádra, přednáškový a lezecký sál či suterén jsou provedené ze železobetonové konstrukce.

Zdroj: Salon dřevostaveb