Hrad Veveří, zámky Jezeří, Moravský Krumlov, Plumlov a Rosice a klášterní areály v Brně, Pivoni a v Roudnici nad Labem. Právě tahle osmička historických objektů se 1. července 2023 zařadí na náš seznam národních kulturních památek. Proč se vyplatí poznat je blíž?

Tady je jedno z video lákadel:

Zdroj: Youtube

Jeďte do Brna

Klášter augustiniánů v Brně se údajně dostal na seznam top památek rovněž proto, že tady působil Gregor Johann Mendel. Zašátrejte v paměti… Ano, řeč je o přírodovědci a zakladateli genetiky a také o jednom z opatů kláštera. Ale lákadlem se může stát i fakt, že klášter založila ve 14. století Eliška Rejčka, česká a polská královna. Dnes si tu můžete prohlédnout například Mendelovo muzeum nebo baziliku Nanebevzetí Panny Marie, která patří mezi gotické klenoty.

A proč příště Roudnice

Augustiniánský klášter najdete v centru Roudnice nad Labem, pochází ze 14. století a vstupuje se do něj přes kostel Narození Panny Marie. Ještě sice není ta pravá turistická sezona, ale prohlídky jsou nyní možné po předchozí domluvě. A když už tady budete, poptejte se, kde uvidíte kouzelné podzemní jezírko. Podle legendy tu prý žije kachnička, která občas snese zlaté vejce. Potom se vydejte na bájnou horu Říp, odsud asi 6 až 7 kilometrů.

Míříme na Domažlicko

Bývalý augustiniánský klášter se nachází v Pivoni u Domažlic. Z pohledu historie je patrně nejzajímavější dochovaný raně gotický presbytář kostela Zvěstování Panny Marie, současná podoba areálu dokládá barokní architekturu. Po zrušení byl klášter upraven na zámek. Areál má velice pohnutou historii a také to svého času vypadalo, že nedopadne dobře. O jeho záchranu se řadu let snažilo občanské sdružení, nyní je v soukromém vlastnictví a nepřístupný. Ale podívat se na něj nebo si ho vyfotit s odstupem z některé veřejné cesty určitě můžete.

Krumlovský magnet

Renesanční zámek Moravský Krumlov stojí na místě původního hradu a od roku 2016 patří do vlastnictví města. Nově opravené interiéry se návštěvníkům poprvé otevřely vloni. Co je důležité, Moravský Krumlov nespí ani v zimě, vyberte si z několika návštěvnických okruhů, obdivujte šlechtické komnaty nebo věž. A určitě si nenechte ujít jedinečnou podívanou – Slovanskou epopej věhlasného malíře Alfonse Muchy, a tak se přidat k více než 52 tisícům návštěvníků, kteří ji viděli vloni. Dvacet monumentálních pláten vznikalo v letech 1910–1928.
Tip navíc: 25. února tady propukne masopustní veselí.

Jezeří a Veveří

Jeden je zámek, druhý hrad, a vidět byste měli oba. Jezeří na Mostecku je výjimečné tím, že původně šlo o gotický objekt, následně renesanční zámek s barokní přestavbou. Ale hlavně: ve 20. století měl zmizet ze světa (vypadalo to, že se stane jednou z obětí těžby uhlí). K tomu naštěstí nedošlo. Veřejnosti se opět otevírá v dubnu. Stejně jako hrad Veveří, který se tyčí nad brněnskou přehradou. Ale sem můžete přijet 25. nebo 26. února na originální Slavnosti moravského uzeného a vína.

Ale nejprve vás zveme na Jezeří.

Zdroj: Youtube

Něco poblíž, něco dál

Až pojedete na jaře do Brna, vyplatí se prodloužit si cestu na zámek Rosice. Ten je opravdu unikátní, v areálu renesančního zámku s klasicistní fasádou najdete protiatomový kryt, také výstavy hraček nebo skla. Než se prostory historického skvostu zase otevřou pro další turistickou sezonu, můžete si zasoutěžit o nejlepší ptačí budku nebo krmítko.

Náš poslední tip se jmenuje zámek Plumlov na Prostějovsku, tyčí se více než 70 metrů nad hladinou Podhradského rybníka. Jeho historie spadá do 17. století a zajímavý je už tím, že původně zde měla vzniknout čtyři křídla, nakonec bylo jen jedno. Zařazení na seznam národních kulturních památek by mu mohlo prospět. A nejen jemu. Peníze na opravy výjimečných staveb se shánějí přece jen o něco snáz.

Zdroj: denik.cz, kudyznudy.cz