U mnoha léčivých darů přírody je jejich použití bezproblémové, a u jiných je rozumná jejich předchozí konzultace s lékařem. Což platí také pro hloh, pokud pravidelně užíváte léky na srdce. Co byste ještě měli vědět? Hloh působí dobře na naše zdraví, ale účinky se dostavují až s odstupem času.

Není už pozdě?

Sběr zralých plodů probíhá na podzim, ale květy a mladé listy se trhají na jaře, zpravidla v květnu a v červnu. Jelikož květy velice záhy uvadají, musíte je dát rychle sušit. Vyzkoušejte si to příští jaro a do té doby využijte sušené květy a listy z bylinkářství.

Srdeční záležitost

Hloh obecný pozitivně ovlivňuje choroby srdečně-cévní soustavy. Přispívá například k úpravě srdečních arytmií, zlepšuje práci srdečního svalu, krevního tlaku, zvyšuje průtok krve ve věnčitých cévách… Rovněž se doporučuje jako přírodní sedativum, protože dobře působí na naši nervovou soustavu. Jinak řečeno, uklidňuje, třeba po hádkách. Bude vám svědčit při velkém vyčerpání a únavě, když si připadáte naprosto bez energie, máte z něčeho velký strach. Využívá se pří mírnějších formách nespavosti. A také při revmatoidní artritidě nebo klimakteriu.

Jak vám prospěje

  • Mezi účinné látky patří triterpenové kyseliny a jejich chemické sloučeniny, které posilují srdce a přispívají k rozšiřování srdečních tepen. Velice užitečné jsou i aminopuriny, ty upravují krevní oběh. Dále se uvádí vysoký obsah flavonoidů.
  • Z hložinek si můžete uvařit zdravou marmeládu. Zkuste je kombinovat s jablky v poměru 2 : 1, plus přidejte trochu cukru. Nakonec směs propasírujte, ale i slupky a pecky se dají následně zužitkovat, třeba na výrobu domácího octa.
  • Dřevo hlohu se dříve používalo pro násady seker, motyk či lopat. Což se zdravím také souvisí - pokud vám někdo ze hlohu vyrobí násadu třeba k sekeře, můžete posilovat nejen srdce při štípání dřeva. A máte fitko zdarma.

Čaj, tinktura, sirup

Tradičně se používá výluh, asi 2 čajové lžičky květů a listů zalijte horkou vodou, po 10 minutách sceďte. Tinkturu lze připravit i z plodů, omyté hložinky pokrájejte nadrobno, zbavte je pecek a zalijte lékárenským lihem nebo domácí pálenkou či jiným kvalitním 40procentním alkoholem. Nechte 2 týdny odpočívat na teplém a tmavém místě, občas protřepejte. Pak přeceďte a hložinky ještě vymačkejte přes pláténko.

Zdroj: ireceptar.cz, kytkykjidlu.cz