Důvodů, proč se pustit do nakličování semínek, je hned několik. Klíčky jsou především plné vitaminů a stopových prvků, které jsou hlavně v zimě, kdy máme na talíři zeleninu a ovoce převážně ze skleníků, více než potřeba. Domácí klíčení semínek navíc potěší i vaši peněženku. Je o poznání levnější než koupě hotových klíčků zabalených v plastu nebo pořizování vitaminových doplňků v lékárně. V neposlední řadě mají klíčky skvělou chuť, která obohatí téměř každé jídlo.

Jaká semínka vybrat

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko. S některými to však jde o poznání lépe a více si i pochutnáte. Nejoblíbenější jsou fazolky mungo. Skvěle chutnají a první sklizeň si můžete vychutnat už po 48 hodinách. Dále je vhodná na klíčení také hnědá čočka, pohanka, quinoa, oves, ječmen, pšenice, ředkvička, brokolice, červené zelí, červená řepa, cibule, řeřicha, vojtěška, rukola, slunečnice nebo hořčice.

Co budete ke klíčení potřebovat

Můžete začít nejjednodušším způsobem a využít jen to, co máte doma. Postačí vám zavařovací sklenice, jemná síťovaná látka a gumička. Látka musí být opravdu jemná, aby skrz ni proudil k semínkům dostatek vzduchu. Pomocí gumičky ji na sklenici upevníte jako víčko.

Až ale propadnete kouzlu domácího nakličování, oceníte šikovnější vychytávky, jako je sklenice na klíčení nebo nakličovací miska. Sklenice na klíčení má šroubovací víko opatřené síťkou z nerezové oceli. Ke sklenici patří kovový stojan, který ji drží dnem vzhůru ve správném úhlu, aby mohla odtékat přebytečná voda a semínka měla dostatek vzduchu.

Nakličovací miska může mít jedno i více pater. Jednopatrová miska má vespod podmisku, kam nalijete vodu, a na ni pak umístíte sítko se semínky. Vícepatrová miska má důmyslný systém, kdy vodu naléváte svrchu a ta pak protéká všemi patry přes semínka až do spodní misky. Výhodou je, že díky více patrům můžete klíčit různá semínka zároveň. Je ale potřeba mít se na pozoru před možným vznikem plísně.

Jak na klíčení

Semínka a zrna je třeba nejprve namočit alespoň ve dvojnásobku vody – u těch větších (mungo, cizrna, čočka a podobně) na 12 hodin, u menších (pohanka, quinoa, vojtěška) stačí jenom na 3-5 hodin. Semínka a zrníčka necháváme namáčet při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční paprsky. Vodu je pak třeba slít a semínka pořádně propláchnout. Semínka proplachujte minimálně dvakrát denně, v létě, kdy jsou teploty vyšší, klidně 3x i 4x.

Zdroj: ireceptar.cz, vegmania.cz