Pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech potřebujete najít to nejvhodnější místo. Rajčata milují slunná místa a naopak nesnesou vlhkost. Ideální je tedy balkon orientovaný na jih nebo západ. Pokud máte balkon zastřešený, nemusíte nic řešit. Pokud ale střecha chybí, sazenice umístěte tak, aby jim při dešti nestékala voda na listy.

Důležitý je také vhodný substrát. Rajče je totiž poměrně náročnou rostlinou. Vyžaduje půdu, která je dobře zásobená živinami. Připravte si tedy klasický zahradnický substrát, který zakoupíte v každém zahrádkářství. Dále si připravte hnůj. Prodává se v malém balení upravený do granulí. Ten umístěte pod spodní část nádoby a na něj nasypte připravenou zeminu. Rajčata pravidelně přihnojujte tekutým hnojivem v zálivce.

Samozavlažovací truhlík, nebo klasický květináč?

Pro pěstování zakrslých balkonových keříčkových rajčat použijte samozavlažovací truhlíky. Do truhlíku o 50 centimetrech se vám bez problému vejdou 3 sazenice. Tyto truhlíky jsou praktické, protože sazenice nejsou zalévány na list, což by jim mohlo způsobit napadení plísní.

Na klasickém balkoně však můžete pěstovat i tyčková rajčata. Těm ale truhlíky nestačí a budete si muset pořídit květináče s minimálním průměrem 40 cm a hloubkou 30 cm. Složení půdy je stejné jako u balkonových rajčat.

Jak zalévat rajčata

Základní pravidlo pro zalévání rajčat je nezalévat je na list a pěstovat je na větraném a slunečném místě. Zalévejte je každý den tak, aby substrát stačil do druhého dne proschnout. Přebytečné výhony vylamujte a výsadbu nepřehušťujte. Preventivně používejte přípravek proti houbovým chorobám. Při dodržení všech těchto zásad vám vyrostou krásná a chutná rajčata.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, permazahrada.cz