Spousta rostlin, které planě rostou na zahradě nebo louce, se dá jíst. A má to dokonce i mnoho výhod. Často jsou bohaté na živiny a vitaminy, vaše strava se stane rozmanitější, poznáte nové chutě, budete mít dobrý pocit, že podporujete udržitelný životní styl, a v neposlední řadě jsou tyto rostliny dostupné ve velkém množství a zadarmo!

Je však třeba upozornit, že ne všechny plevele se jedí, a je tak třeba si vždy zjistit, o kterou rostlinu se jedná. Stejně tak byste neměli sbírat léčivé bylinky na skládkách nebo vedle dálnice, ani konzumovat chemicky ošetřené plevele. Skvělým zdrojem jsou třeba květnaté louky a trávníky, jedlý les nebo třeba vaše zeleninové záhony, ve kterých sem tam vyraší nějaký ten jedlý plevel.

Také se informujte, jaká část rostliny se pro sběr používá. Zatímco v některých případech se k přípravě zdravých pokrmů hodí celá rostlina od kořene až po květ, v jiných případech jsou některé části rostlin třeba hořké a k chuti vám přijde například pouze čerstvě vyrašený list.

Zdroj: Youtube

Plevelem můžete okořenit polévky a omáčky, ozvláštnit čerstvé saláty nebo coby samostatnou potravinou zpestřit jídelníček. Velmi oblíbené jsou úpravy na způsob špenátu, zelí, smažení květů v těstíčku a jako součást klasických bramboráků nebo sekaných mas, jejichž chuť se těmito bylinkami velmi pozvedne. A jaké plevele sbírat?

  • listy kokošky pastuší tobolky
  • kozlíček polní
  • květy violky
  • květy a listy sedmikrásky obecné
  • mladé listy smetanky lékařské
  • květy a listy prvosenky jarní
  • kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku
  • listy česneku medvědího
  • mladé listy plicníku lékařského
  • ptačinec prostřední";i:10;s:25:"listy bršlice kozí nohy";i:11;s:17:"svízel přítula";i:12;s:18:"kopřiva dvoudomá";i:13;s:17:"šťovík kyselý";i:14;s:18:"jitrocel kopinatý";i:15;s:13:"jetel luční";i:16;s:11:"bez černý

Zdroj: magazinzahrada.cz, flowee.cz